Općina Trnovo finansirat će gradnju spomenika komandantu Zaimu Imamoviću

Gradonačelnik Goražda Ernest  Imamović i načelnik općine Trnovo Ibro Berilo danas su potpisali sporazum o izgradnji spomen obilježja legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću u gradu na Drini. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i v.d federalnog ministra za pitanja boraca i invalida  odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i kantonalni ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Izgrađeni objekat posvećen komandantu Zaimu Imamovuću već nekoliko godina svjedoči o hrabrosti Zaima Imamovića u općini Trnovo koja je prepoznala značaj izgradnje spomen obilježja i u Goraždu. U ove svrhe izdvojit će 90.000 KM, što je većina sredstava potrebnih za realizaciju  projekta, a gradnja spomenika planirana je u centru grada, u ulici koja nosi ime legendarnog komandanta.

„ Kao načelnik Trnova uvijek sam osjećao neku odgovornost ne prema Goraždu, već prije svega prema Zaimu Imamoviću, čovjeku koji je dobar dio svog života odnosno rata 1992 – 1995. proveo u Općini Trnovo na čijoj teritoriji je i poginuo. Osjećam odgovornost ja kao načelnik ali i svi borci Prve bošnjačke  brigade, prema tom čovjeku jer znamo kako se sve dešavalo i da je rahmetli Zaim poginuo pored našeg našeg komandanta, jer su bili metar jedan od drugog, jedan je ranjen drugi je poginuo“ – kazao je načelnik Trnova Ibro Berilo.

Naglasio je da je ova lokalna zajednica projekat izgardnje spomenika spremna potpuno finansirati, ukoliko se ukaže potreba.

„ To je nešto što ne smijemo zaboraviti i moramo nešto učiniti. Mi smo riješili da izgardnju spomenika i sami isfinansiramo. Sada smo po ovom sporazumu planirali 90.000 KM ali ako tender bude i više mi ćemo ga sami isfinansiratii jer to je naš odnos prema rahmetli Zaimu Imamoviću,  da pokažemo da mi iz Trnova ne gledamo gdje su granice općine, nego gdje je granica BiH“ – kazao je Berilo uz napomenu da svake godine iz budžeta ova lokalna zajednica izdvaja  500.000 KM pomoći drugima jer, kako je kazao, spada u red razvijenih općina.

„ Danas sigurno imamo najveći budžet po glavi stanovnika na Balkanu, a možda i u Evropi i tu smo da radimo i gradimo. Isto smo udaljeni od Goražda i Sarajeva i uvijek je problem tih nadležnosti i viših nivoa vlasti, ali svi moramo više raditi zajedno ne samo na ovakvim već i drugim projektima, u interesu građana, boračke populacije, da sačuvamo našu mladost i imanja i da ne idemo u veće gradove. Mi smo uvijek spremni da pomažemo i u prilici smo da možemo“ – kazao je načelnik Trnova.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uz zahvalnost ovoj općini koja je prepoznala značaj ovog projekta, najavio je da će on uskoro biti prezentovan javnosti.

„ Spomen ploča je mislim postavljena 2009. godine, a kasnije projekat koji je napravljen 2013.  ili 2014. nikada do danas nije realizovan. Izgradnja spomenika Zaimu Imamoviću u Trnovu  je završena prije nekoliko godina, i hoću da vjerujem da  moji prethodnici u Goraždu to nisu uradili samo zbog finansijskog aspekta. Gospodin Berilo pokazao je zaista jednu veličinu kada je izrazio spremnost da finansira ovaj projekat, u kojem će simbolično učestvovati i Grad Goražde i BPK“ – kazao je Imamović.

Napomenuo je da je idejni i izvedbeni projekat Gradu Goraždu donirao je donirao goraždanski arhitekt Haris Šalo te da je on drugačiji od prvobitno planiranog

„ Ne radi se o projektu koji je dosezao i do 500.000 KM i graničio sa neukusom i koji je po riječima struke bilo teško izgraditi na predviđenoj lokaciji. Sada  neće doći do narušavanja ambijenta sa zelenilom i drvećem i stvorit će se još ljepši prostor gdje ćemo svi, uključujući i roditelje sa djecom, moći boraviti i govoriti o komandantu Zaima Imamoviću i svim saborcima. Mislim sa kao grad i kanton možemo malo i postidjeti, da 26 godina gradimo spomenik legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću, i ne samo njemu, a za pohvalu je da će i centralni spomenik ispred zgrade kantonalnih institucija konačno biti završen, kako bi i ljudi koji dođu mogli da se upoznaju sa herojskom odbranom Goražda na koju smo jako ponosni“ – kazao je Imamović.

Projekat izgardnje spomenika  procijenjen je na 100.000 KM , ali tačan iznos po riječima Imamovića, bit će poznat nakon okončanja potrebne procedure. Naglasio je da će radovi početi nakon usvajanja gradskog budžeta  i izbora najpovoljnijeg ponuđača te izrazio nadu da će biti otvoren uz 18. Septembar – Dana oslobođenja Goražda i BPK.