Tradicionalni pohod na Grebak

Planinarski klub “Goražde – Maglić”  I ove godine organizirat će tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”, nastavljajući njegovati sjećanje na patnje, herojstva ali I stradanja naroda gornjeg Podrinja u najtežim ratnim vremenima, za koje je Grebak značio put života, spasa, ali  I put smrti. I ove godine pohod je dio  programa obilježavanja 1. Marta – Dana nezavisnosti BiH.

Organizacijom pohoda u zimskim ali I ljetnim uvjetima, goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati period  kada su putevima Grepka I Kacelja prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uslovima,  pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su nažalost na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima I granatiranjima.

“ Ove godine je naš jubilarni pohod i ujedno to je naš skromni doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. Posebno u ovim turbulentnim vremenima trebamo baštiniti tu tradiciju, čuvati sjećanje, kako se nikada i nikome ne bi ponovile strahote rata. O svemu onome što je Grebak značio u najtežim vremenima pričamo učesnicima pohoda koji se zaustavljaju na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama, kako bi odali počast nevinim žrtvama” – naglašava  predsjednik PK “ Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Napominje da je ovo društvo jedno od rijetkih u BiH, koje baštini  sjećanje na ovakav način. Ohrabruje činjenica da se svake godine povećava broj učesnika koji žele preći dionicu koja je posebno zahtjevna u zimskim uslovima, što iziskuje posebne pripreme i zahtjeva fizičku spremu za pješačenje u trajanju od šest sati.

“  Pandemija Covid – 19 je malo sve to poremetila I  još uvijek moramo biti oprezni tako da vjerovatno nećemo  imati masovnost kao što je bila prije pandemije kada je bilo i po 150 učesnika. Ali, sudeći po dosadašnjem interesovanju  očekujemo bar 100 učesnika, naših prijatelja iz raznih krajeva. Već su se najavili oni iz  Sarajeva, Zenice, Gradačca, Mostara, i drugih gradova, a  prijave se mogu izvršiti 24. Februara” – napominje on.

Ističe da je namjera planinarskog kluba bila i prezentacija monografije o Grepku, za što nisu  uspjeli obezbjediti potrebna sredstva,  ali se nadaju da će tu ideju realizirati u narednim godinama, kako bi  ostavili trajno zadokumentovanu priču o značaju puta života ali i svim golgotama koje su na tom putu  doživjeli stanovnici opkoljenog grada.

“ Uz ovaj jubilarni pohod na lokalitetu Planinarskog doma “Nedim Pilav – Jogi” bit će upriličena postavka oko 50 ratnih fotografija koja svjedoči o stradanjima I patnjama svih onih koji su prolazili putevima Grepka, kako bi se učesnici I I na taj načiin upoznali sa svim onim što je on značio, a bit će priređen I historijski sat. U svakom slučaju, naša obaveza je da pamtimo, kako se nikada I nikome ne bi ponovilo nešto slično” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” koji je prošle godine obilježio 70. Godina postojanja, kao jedno od najstarijih planinarskih društava u BiH.

Dvadeset peti zimski pohod “Grebak – put života” održat će se 26. I 27. Februara. Polazak je planiran  u šest sati sa spomen obilježja braniocima Goražda, pohod polazi u osam sati  sa Grepka a krajnje odredište je Ruda Glava gdje se dolazak očekuje oko 17 sati.