Javni poziv za prijavu djece u obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku , kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde raspisalo je javni poziv roditeljima/starateljima za prijavu djece u obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Predstavnica ministarstva Amira Borovac napominje da je program namjenjen za djecu koja će u septembru ove godine krenuti u prvi razred osnovne škole, odnosno djeca rođena  u periodu od 01.septembra 2015.  do 31. avgusta 2016. Godine.

„ U dogovoru sa predstavnicima vrtića a vođeni i iskustvima drugih kantona, u odnosu na epidemiološku situaciju, odlučili smo da ove godine nastvaimo sa realizacijom obavezog predškolskog programa koji u protekle dvije godine nije realiziran zbog korona virusa. Djeca su jedino taj dio programa pohađala kroz boravak u vrtićima i kroz radionice koje su bile zasnovane na dobrovoljnoj osnovi roditelja“ – kazala je ona.

Imajući u vidu činjenicu da je pandemija znatno uticala i na djecu i njihovo zdravo odrastanje, poboljšanjem epidemiološke situacije, namjera je obavezni predškolski program  realizirati na način predviđen Zakonom o predškolskom odgou i obrazovanju

„ Smatramo da je, zbog pedagoškog, psihološkog, sociološkog i zdravstvenog aspekta i u cilju očuvanja mentalnog zdravlja djece neophodan ovakav vid podrške i djeci ali i roditeljima jer se ovaj program pokazao višestruko korisnim. Prije pandemije obuhvat djece u obaveznom programu na području BPK bio je stoprocentan i uspješno realiziran, što su nam potvrdili i nastavnici razredne nastave ističući da su djeca spremija kretala u školu i brže i lakše se adaptirala“ – pojasnila je Borovac.

Navodi da će  prijavu djece za obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja,  roditelji/staratelji mogu izvršiti u goraždanskim  vrtićima „Sunce“ i „Zvjezdice“, kao i svim matičnim i područnim školama do 7.marta

„ Prema podacima matičnog ureda Grada Goražda očekujemo oko 211 djece rođene u preciziranom periodu, ali tačan broj bit će poznat nakon okončanja upisa. Potom će roditelji biti obavješteni i o sistematskim pregeldima kako bi dobili ljekarska uvjerenja, a ukoliko sve bude teklo prema planu, realizaciaj programa počinje 21. Marta i trajat će do 31.maja“ – kazala je Borovac.