Hajdarević o Danu nezavisnosti BiH: Zemlja Bosna se pokazala jačom od svih svojih neprijatelja

Književnik Hadžem Hajdarević, gostujući na tribini u Goraždu u okviru programa obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, istakao je da jedan od najvećih državnih praznika ponovo dočekujemo u turbulentnim i haotičnim okolnostima.

Naglasio je potrebu da se generacijama Bosanaca I Hercegovaca budućnost u ovoj zemlji učini snošljivijom, te više nego ikad potrebu izlaska iz mreže agresivnog konfesionalizma u političkom životu BIH.

“Imamo jedan vrlo razrok odnos prema zemlji i svemu onome što zemlja Bosna u sebi nosi i što nama sama znači. Ja sam jedan od onih koji kaže da je granica na Drini visoka do nebesa, da je to vječna granica i da unutar Bosne valja tražiti neke sretnije i povezivnije načine kako da očuvamo ljude u zemlji Bosni. Kako da učinimo snošljivijom budućnost koja je pred nama i kako da generacije koje danas žive ne dožive i nemaju tu neku redukcionističku svijest prema vlastitoj zemlji i vlastitoj tradiciji, tražiti načina kako izaći iz ovih mreža agresivnog i bahatog konfesionalizma u političkom životu BIH”, poručio je Hajdarević.

Ističe da je politički diskurs, nažalost, toliko napadan i terorizirajući da je jedva podnošljiv.

“Ja mogu samo poželjeti sretan Dan nezavisnosti svim njenim građanima. Zemlja Bosna se voli, između ostalog, i jezikom, odnosom prema kulturi, odnosom prema umjetnosti. Zemlja Bosna se, hvala Bogu, pokazala mnogo jačom od svih svojih neprijatelja i zemlja Bosna, kakvi god mi bili, i gdje god, kad god živjeli i koje god generacije došle bit će jača od svih onih koji su protiv nje”, poručio je Hadžem Hajdarević.

Hajdarević je bio gost tribune koja je u Goraždu organizirana u okviru programa obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BIH na kojoj je govorio o bosanskom jeziku između slobode i tradicije.