Dan nezavisnosti BIH obilježen u kompleksu Aladža džamije u Foči

Zastave BIH zavijorile su se danas i na obalama Drine i Ćehotine u Foči, a pred duše svih fočanskih šehida proučena je dova. Koordinacija Bošnjačke zajednice “Naša Foča” obilježila je u ovom gradu 1.mart Dan nezavisnosti BIH, a poseban program povodom velikog državnog praznika priređen je u kompleksu Aladža džamije.

Na ovaj način članovi Koordinacije “Naša Foča”, kao neformalnog tijela koje čine svi segmenti bošnjačke zajednice u ovom gradu, uključujući Medžlis Islamske zajednice, udruženja povratnika i žrtava rata 92-95 i drugih, žele pokazati da ih ima na ovom mjestu odakle su nepravedno protjerani tokom agresije na BIH.

“Bošnjaci na Drini egzistiraju i ako Bogda bit će ih uvijek ovdje i zato sa ovog mjesta želim poslati poruku da je današnji dan jedan od najznačajnijih dana u novijoj historiji BIH. Dan nezavisnosti naše domovine želim čestitati svim Fočankama i Fočacima i onima koji žive van naše domovine”, poručio je Izet Spahić, predsjednik Koordinacijen Naša Foča.

Prisutnima u kompleksu Aladže obratio se, između ostalih, Šemsudin Mehmedović, poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH. On je u svom govoru napravio paralelu između događaja u Ukrajini i BIH.

“Nažalost BIH živi na razmeđi svjetova i imamo podijeljene naklonosti, jedni su za NATO, drugi protiv NATO-a , jedni su za Rusiju, drugi za Ukrajinu. Te emotivne podjele na jednoj i drugoj strani reflektiraju se na prostorima BIH i utiču na politički ambijent BIH. Ja se nadam da će prevladati politički razum u BIH i da ćemo naći načina da izađemo iz ovog zamršenog političkog čvora , prije svega na svjetskom nivou, da prođemo sa što manje neugodnosti u narednom periodu i da što prije postanemo članica NATO-a i EU”, kazao je Mehmedović.

Na skupu u Foči obratili su se i Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija te doc.dr Merisa Karović-Babić, stručna saradnica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.