Upriličena promocija knjige „Srebrenica, zaboravljeno obećanje“ autora Ćamila Durakovića

U sklopu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“Gradsko društvo Goražde, JU Centar za kulturu Goražde i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, večeras je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održana promocija knjige „Srebrenica, zaboravljeno obećanje“, autora Ćamila Durakovića.

Promotori ove knjige bili su Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski i Alija Lapo, predsjednik Skupštine BZK „Preporod“ Gradsko društvo Goražde a pokrovitelj promocije Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Srebrenica, zaboravljeno obećanje“, autora i izdavača Ćamila Durakovića 2021. godine doživjela je svoje drugo izdanje u štampi „Planjax print“ Tešanj, a recenzije su napisali akademik Esad Duraković, Srđan Šušnica i prof. Haris Halilović.

Knjigu, osim spomenutih recenzija, čini šest poglavlja historiografskih bilješki, na 211 stranica između dvije korice. Premalo je 211 stranica da na njih stane najveća tragedija savremene Evrope. Pretanke su i preslabe kartonske korice da između sebe nose i čuvaju svu tragediju, svu bolnu istinu genocida u Srebrenici. O Srebrenici mogu pisati samo oni koji su genocid u Srebrenici živjeli i preživjeli. Jedan od njih je i sam autor, koji je svojim obraćanjem Goraždanima istakao obavezu čuvanja sjećanja na sve stradale u ratovima – kako u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, tako i u drugim ratovima, jer je zaborav najveća prijetnja da se zločini opet ponove.

Svim građanima sa promocije upućene su čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

 

www.bpkg.gov.ba