Raspisan konkurs za dodjelu stipendija studentima BPK Goražde

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je raspisalo konkurs za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima sa područja kantona, za studijsku 2021/ 2022. godinu.

Resorna ministrica Biljana Begović  pojašnjava da u odnosu na prethodne godine nije bilo značajnijih izmjena kriterija, osim u dijelu   prosjeka ocjena a, kako je kazala, razlog tome je online nastava koja je prisutna  posljednjih nekoliko godina

„ Prva kategorija  se odnosi na deficitarna zanimanja – stomatologija, medicina, njemački jezik, profesori matematike, za što je za prvu godinu kriterij da prosječna ocjena bude 5,0 a studenti koji su već stekli stipendiju, da bi je zadržali moraju imati prosječnu ocjenu 8,5. Što se tiče ostalih fakulteta tu je snižen kriterij što se tiče ocjena, ali u tom slučaju prosječno primanje po članu domaćinstva ne smije biti preko 499 KM, s tim da smo za fakultete gdje imamo više tih zanimanja kao što je pravo, ekonomiija, filozofski fakultet, stavili prosječnu ocjenu 9,0“ – precizirala je Begović.

U planu ministarstva je stipendiranje 182 studenta, za što je budžetu planirano 180.000 KM, a stipendije koje se dodjeljuju sedam mjeseci  iznose 130 i 190 KM. U ministarstvu napominju da učenici generacije pravo na stipendiju ostvaruju po automatizmu bez obzira na izbor fakulteta ili primanja po članu domaćinstva.

„ Razmišljali smo u pravcu da idemo na kvalitet a ne kvantitet, da bude manje studenata sa većim iznosom stipendije, ali smo smatrali da ima više djece kojima treba pružiti podršku, iako to nisu veliki iznosi, ali koja jednom studentu znače“ – istakal je Begović.

Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa sa područja BPK Goražde otvoren je do 18.marta.