Goraždani na 29. Međunarodnom dječijem festivalu “Zlatna pahulja” u Rožajama, osvojili dvije nagrade

Sa 29. Međunarodnog festivala dječije pjesme “Zlatna pahulja” održanog u Rožajama u Crnoj Gori, dvije nagrade stigle su u Goražde, čiji su učesnici predstavljali BiH.

Adela Obuća sa kompozicijom “Pjesmu pišem” osvojila je treću nagradu stručnog žirija, dok je osmogodišnja Hana Sijerčić sa pjesmom “Hanin ples”  osvojila nagradu dječijeg žirija. Zapažen nastup imale su I Adela Hadžić I Ejna Herić sa pjesmom “Da imam čarobni štapić”, čime je nastavljen  kontinuitet uspješnih nastupa goraždanske  djece na festivalu “Zlatna pahulja”.

Tradicionalno ovaj događaj međunarodnog karaktera održava se kroz dvije takmičarske večeri, jednu za domaće I drugu za učesnike iz inostranstva. U internacionalnom dijelu takmičenja ove godine nastupili su učesnici iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, BiH, Hrvatske,  Srbije, Slovenije, Švedske i Crne Gore.

Stručni žiri prvu nagradu za interpretaciju dodjelio je Kejtlini Gjata iz Albanije (Jeta Jone we melodi) , dok je drugu nagradu osvojila Nikol Hristova Kalcheva  iz Bugarske za pjesmu “Nadeždata”. Žiri je odlučio da posebnu nagradu dodijeli Lari Ćorić iz Hrvatske. Nagrada Centra za kulturu pripala je Hanifi Juković, koja je na  internacionalnoj večeri festivala predstavljala Švedsku.

Organizator 29. Međunarodnog festivala “Zlatna pahulja 2022. ” je Centar za kulturu Rožaje pod pokroviteljstvom  državnog ministarstva prosvjete, nauke, kulture I sporta i općine Rožaje  , a medijski pokrovitelj  fstivala bila je  RTV Crne Gore.