Ambasada Poljske će pomoći opremanje Hemodijaliznog centra Kantonalne bolnice Goražde

Ambasada Poljske u BiH pomoći će opremanje Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici  Goražde – potvrdio je prilikom današnje posjete Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK), ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini nj.e. Jaroslaw Lindenberg.

Ovom prilikom on se sastao sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom I ministrom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica I izbjeglice Enizom Halilovićem, a sastanku je prisustvovala I stručnjakinja za ekonomiju i promociju pri Ambasadi Poljske u BiH, Krystyna Žukowska-Efendić.

Razgovarano je o brojnim temama s posebnim akcentom na opremanje Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj  bolnici  u Goraždu,  koja je u toku predhodne godine iskazala potrebu za neophodnim medicinskim aparatima za što ambasada Poljske u BiH namjerava izdvojiti  oko  20.000 eura.

„Nadam se da ćemo to ispoštovati do jeseni ove godine, a današnja posjeta je prilika da se  upoznamo sa procedurom koja uglavnom nije komplicirana ali se mora ispoštovati. Nakon toga potpisat ćemo ugovor a ono što želim pohvaliti jeste to je spremnost naših partnera na saradnju i ja mislim da nećemo imati problema sa implementacijom ovog projekta. Drago mi je da na čelu vlasti vidim mlade ljude koji se brinu o građanima i misle o njihovoj budućnosti,   ujedno imajući  dobru saradnju i sa susjednim opštinama u Republici Srpskoj “- naglasio je  ambasador Lindenberg.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća zahvalila je ambasadoru Poljske na pomoći te naglasila da je uspostava Hemodijaliznog centra jedan od najznačajnijih projekata kantonalne Vlade

“ Podrška u finansijskom smislu nam je veoma značajna  ali nam još više znači što naši prijatelji prepoznaju koliko je za sve građane BPK Goražde značajan ovaj projekat koji će se veoma ubrzo i do kraja implementirati“- kazala je Obuća

Tokom sastanka  razgovarano je i o poduzetim aktivnostima te planovima za naredni period kada je u pitanju bolje pozicioniranje BPK Goražde unutar Federacije BiH kao i o podršci građanima BPK Goražde sa aspekta sigurnosti na ovom području.

Ambasador Poljske u BiH u pratnji domaćina posjetio je Kantonalnu bolnicu gdje se sastao sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove te obišao budući Hemodijalizni centar čije otvaranje je najavljeno uskoro.