U Goraždu predstavljena knjiga ‘Priče o bosanskim ženama’ autorice Dragane Tomašević

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) „Preporod“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ u Goraždu je  promovisana knjiga  „Priče o bosanskim ženama“, autorice  Dragane Tomašević.

Knjiga govori o ženama , heroinama koje su oblikovale historiju Bosne i Hercegovine i ostavile neizbrisiv trag a, kako je istaknuto,   predstavlja zajednički doprinos sjećanju na njih i  njihova djela. Naglašeno je da su stotine žena, među kojima  kraljice, književnice, naučnice, dobrotvorke, umjetnice koje su pripadale različitim kulturnim sredinamai i religijama, imale  zajedničku osobinu, bile su borci za BiH i njen stvarni identitet.

“ Ova knjiga nije samo knjiga o Bosankama po rođenju I porijeklu, već je ovo knjiga I o Bosankama po opredjeljenju ali I, kako će to pokazati slučaj priče o vojvotkinji Sofiji, supruzi Franca Ferdinanda, Sarajki po smrti” – kazao je predsjednik BZK “Preporod” Sanin Kodrić

Autorica knjige Dragana Tomašević  naglasila je  da se odlučila pisati o 22  sudbine  žena , važnih za Bosnu,  iako mnoge od njih tu nisu rođene

“ Bosanske žene su uvijek bile inspiracija ali ja mislim da ne znamo dovoljno o njima I zato sam ja htjela da ih promovišem, da se malo više zna o svim tim sjajnim, važnim, ženama koje su pomogle da mi danas možemo živjeti ovako kako živimo. Ovo nisu izmišljene, već stvarne priče kojih  ima  zaista mnogo,  a  sudbine pokazuju da ženama nije bilo lako, ali one su se ipak borile I izborile I, nesumnjivo kroz historiju, dale veliki doprinos I smatram  da se imamo čime ponositi I da moramo malo vise poznavati sve te žene koje su bile na našim prostorima prije nas” – kazala je Tomašević.

Knjiga je dio zajedničke edicije “Ženska lica Bosne” koju zajedno rade BZK “Preporod” I SPKD “Prosvjeta”, a naredna promocija bit će upriličena u Brčkom.

O knjizi i bosanskim ženama  govorili su I premijerka BPK Goražde  Aida Obuća, članica UO BZK „Preporod“ Goražde Halida Kurtović i predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić. Promociji u Goraždu prisustvovao je veliki broj posjetilaca, koji su osim u književnosti mogli uživati i u tradicionalnoj pjesmi i bosanskim poslasticama.