Dan reintegracije Ustikoline

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja i svečanom sjednicom općinskog vijeća, obilježen je  Dan općine Foča u FBiH i 26. godišnjica reintegracije.

Brojne delegacije i gosti odali su počast prvim žrtvama agresije a cvijeće je položeno i na spomen obilježje Šehidska kapija u Ustikolini i partizanskom spomen obilježju.

Počast đehidima i poginulim braniocima odat aje i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj su evocirane  uspomene na vrijeme prije 26 godina kada je ova lokalna zajednica reintegrisana u sastav FBiH te ukazano na važnost podrške svih nivoa vlasti u izgradnji boljeg ambijenta za život svih stanovnika.

” Dosadašnja podrška omogućila je realizaciu brojnih infrastrukturnih projekata u Općini Foča u FBiH i očekujem da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu. Ne treba zanemariti činjenicu da je naša lokalna zajednica prolazila kroz brojna iskušenja te da se nedostatak izvornih prihoda odražava na realizaciju brojnih projekata I nadam se da će ovaj akutni problem biti adekvatno riješen na zadovoljstvo naših građana” – kazao je predsjedavajući OV Mirza Bašić.

Načelnik općine Mujo Sofradžija podsjetio je na težak put oporavka ovog dijela BiH te izrazio nadu da će uz podršku viših nivoa vlasti postići još bolje rezultate u zajedničkom interesu svih građana. Naglasio je da je povratak na ove prostore 1996. godine bio bolan, pun emocija i  želje za povratkom na svoja ognjišta.

” Danas ova mala sredina, kao i ranije,  nažalost ne može dalje sama bez pomoći viših nivoa vlasti i tu smo da sagledamo kuda idemo kao općina, da zajendo trasiramo naš brži put ka uspjehu. Od ruševina smo počeli da stvaramo čaršiju koja je postala prepoznatljiva i  u koju mnogi žele da dođu i uživaju u njenoj ljepoti a takođe stvaramo ambijent da i privrednici ulažu svoj kapital i mjenjamo svijest građana da mogu živjeti od svoga rada” – kazao je Sofradžija.

Čestitke stanovnicima Općine Foča u FBiH uputio je i načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk koji je naglasio da ove dvije općine dijele istu sudbinu I probleme te da zajedno tragaju za rješenjima kojima će doprinijeti boljem životu njihovih stanovnika.

“ Jedni su nam govorili da smo neodrživi I da  se možda trebamo pripojimo nekome dok su drugi govorili da smo strateški bitni pa zašto ne bi bili i jaki. Mi smo bliži ovom drugom mišljenju i naravno ne pomišljamo na prvi prijedlog. Imamo iskren nijet, volju i želju i siguran sam da ćemo uz pomoć prijatelja, od kojih mnoge I danas vidim  ovdje, uspjeti naše lokalne zajednice napraviti mnogo razvijenijim i perspektivnijim i da u budućnosti više nećemo pričati o izrazito nerazvijenim i neodrživim” – poručio je Ćutuk

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da se pokazalo da se sve što je uništeno, može i izgraditi

“ Pozivam sve Fočake ma gdje da su u svijetu da krenu putem ljudi koji su ranije investirali na ovom mjestu, da dođu i na taj način pomognu općini Foča u FBiH da realnim investicijama otvori radna mjesta i doprinesu boljitku ovog kraja” – kazao je Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, uz zahvalnost svima koji su u protekle dvije I po decenije dali svoj doprinos u izgradnji Općine Foča u FBiH, naglasila je potrebu za snažnijim i zajedničkim zalaganjem da se život na ovim prostorima učini što kvalitetnijim

” Načelnici općina i grada Goražda imaju jako dobru podršku BPK i mi smo svjesni da oni sami ne mogu stvarati bolje uslove za život u ove tri lokalne zajednice . Zato sa svoje strane dajemo maksimalan angažman da one bude održive ali takođe im pružamo  pomoć kada je u pitanju podrška viših nivoa vlasti uglavnom sa federalnog nivoa. Ono što od njih tražimo jeste da budu fer i korektni prema stanovnicima ove lokalne zajednice i da benefite te naše saradnje vi ovdje osjetite. Stoga kao premijerka BPK želim vam dati javno obećanje da će podrške ovoj lokalnoj zajednici biti uvijek i da će ona ići u stvaranju boljih uslova života za građane općine  i BPK u cjelini” – kazala je Obuća.

Na svečanoj sjednici povodom Dana općine  dodijeljene su zahvalnice  pojedincima i kolektivima koji su doprinijeli razvoju Foče u FBiH, a svečanost su upotpunili učenici OŠ Ustikolina.