Obilježavajući svoj dan mladi Goražda poručili „ Želimo mir, obrazovanje i život u domovini“

Nizom događaja u Goraždu je obilježen 21. Mart Dan mladih, ustanovljen prije jedanaest godina odlukom Općinskog vijeća Goražde.

Cjelodnevnim programom mladi grada na Drini ukazali su  na njihovu važnost i značaj angažmana u društvenoj zajednici te skrenuli pažnju  na potrebe, prava ali i obaveze mladih i njihove aktivnosti tokom godine, a podršku im je pružio i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Okupljeni u Mreži vijeća učenika Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), noseći transparente,  mladi su upriličili šetnju pod motom „Želimo mir“ od Trga branilaca grada do Centra za kulturu gdje su položili cvijeće na spomenik  i odali počast ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.

„ Poručujemo da želimo mir, želimo da se obrazujemo i da radimo, a jedna od najvažnijih poruka je da želimo da živimo ovdje, u našoj državi i da gradimo našu domovinu. Ima dosta problema a jedan od njih je nedostatak kvalitetnog obrazovanja, ali jako važno je da prije svega osiguramo mir, jer bez toga nema ni obrazovanja, rada i budućnosti“ – kazala je učenica STŠ „Hasib Hadžović“ Selma Rašidović.

Niz poruka mladi su uputili i sa javne tribine  “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, održane u maloj sali Centra za kulturu, gdje je upriličena i posjeta Zavičajnom muzeju.

„ Želimo na ovaj način poslati poruke za nas bitne u ovom trenutnom stanju u svijetu ali i kod nas, a javnom tribinom želimo da te poruke pojasnimo i ukažemo predstavnicima vlasti na koji način razmišljamo.  BiH generalno ima problem sa odlaskom mladih  i na tome baziramo i obilježavamo ovaj dan dugi niz godina, a mislim da se apsolutno ne radi ništa po tom pitanju iako bi moglo mnogo toga. I mi kao mladi dosta možemo ako se svi uključimo i budemo jedinstveni – kazao je učenik MSŠ „Enver Pozderović“,  Adnan Ferhatović.

Posjetom specijalnom odjeljenju za djecu sa intelektualnim i razvojnim teškoćama u OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ mladi su ujedno obilježili i Međunarodni dan osoba s Dawn sindromom, a učenici SSŠ „Džemal Bijedić“ tradicionalno su učenike ovog odjeljenja obradovali  kolačima koje su sami napravili.

U okviru programa obilježavanja Dana mladih, priređen je i tradicionalni koncert učenika Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ pod nazivom „U susret proljeću“ te je održan i turnir u basketu.  Večeras će u Gradskoj Art galeriji biti otvorena i izložba radova „Drina i mladi“. Partner Grada Goražda u ovogodišnjem obilježavanju je organizacija World Vision.