Epidemiološka situacija u BPK povoljnija, zatvoren vanbolnički izolatorij

 

Epidemiološka situacija i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde iz sedmice u sedmicu je povoljnija – potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica te zdravstvene ustanove dr. Medina Bičo precizirala je da je u protekloj sedmici, od testiranih 100 laboratorijskih uzoraka, registrovano sedam novih slučajeva infekcije Covid-19, dok se 17 osoba oporavilo.

„ Imali smo duplo manje novozaraženih u odnosu na sedmicu ranije, nije bilo smrtnih ishoda kao ni osoba koje su za bolničko liječenje. Obzirom da se situacija poboljšava, prošle sedmice zatvoren je i vanbolnički izolatorij u Đačkom domu“ – navela je Bičo.

Dodala je da sedmična incidenca trenutno iznosi 31, dok su ostali indikatori na broju jedan, a i udio pozitivnih testova je manji. Međutim, naglasila je da pandemija nije gotova te da se građani trebaju zaštititi dostupnim vakcinama.

„ Na podurčju BPK Goražde ukupno je prvom dozom vakcinisano 9. 422 osobe ili 52,3 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, drugu je primilo  8.895 i treću 1.771 osoba.  Imamo dostupne vakcine Pfizer,  Moderna i Sinofarm, a u srijedu očekujemo isporuku novih doza Pfizera“ – napomenula je ona.

Istakla je da je na području BPK povećan  interes za booster dozu, više nego za prvu, te da se svi zainteresovani građani mogu prijaviti za vakcinaciju u svojoj matičnoj ambulanti.

„Iako se u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) očekivalo da će  biti proglašen prestanak pandemije, nažalost bilježi se porast novozaraženih  u Evropi, tako da je za očekivati ponovo na jesen rast tog broja, ali sve je neizvjesno i moramo biti obazrivi i na vrijeme se zaštititi, a vakcina je najjače oružje“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.