Uskoro rekonstrukcija sportskih terena u naselju Prvi maj

– Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je skori početak radova na obnovi otvorenih sportskih terena u goraždanskom naselju Prvi maj.

Po njegovim riječima, kroz  program USAID-a  PRO – budućnost zatim  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)   i učešče gradske uprave, riječ je o jednom od najznačajnih projekata u oblasti obnove sportske infrastrukture u Goraždu., u koji će biti uloženo oko 150.000 KM.

„ Veoma mi je drago da realizujemo ono što smo najavili prvenstveno zbog velikog broja mladih koji se svakodnevno okupljaju na ovim sportskim terenima, a čime će se ambijent kompletnog naselja dodatno uljepšati. Obnovit ćemo sve vanjske sportske terene –  košarkaški, dva odbojkaška i rukometni teren, sa tribinom i ogradama. Paralelno ćemo kao gradska uprava učestvovati u postavljanju nove, moderne podloge, čime će se stvoriti  bolji uvjeti za mlade da se bave sportom“ – kazao je Imamović.

Najavio je da bi radovi trebali početi nakon usvajanja gradskog budžeta za ovu godinu

Projektni zadaci su definisani i nezahvalno je govoriti o rokovima jer, nikad se ne zna, ali nadamo se da će sve biti završeno do  održavanja Sportskih igara mladih u junu. Uskoro se očekuje i završetak radova na pomoćnom nogometnom stadionu i postavljanju umjetne trave. Nadzor je imao neke od zamjerki koje su konačno otklonjene“ – kazao je on.

Naglasio je da ostaje neriješen problem rekonstrukcije dotrajale tartan staze u sklopu gradskog stadiona koja je izgrađena 1979. godine i nikada nije obnavljana.

„ Na projekat čija se vrijednost procjenjuje ok 200.000 KM maraka sačekat će se još neko vrijeme. Nastojat ćemo iznaći sredstva i za ovaj dio, pozvati druge općine i BPK da nam pomognu kao i druge nivoe vlasti, jer postavljanjem tartan staze koju bi dodatno proširili po atletskim standardima bi zaokružili ovaj ciklus i ostala bi samo izgradnja bazena čemu bi se posvetili“ – kazao je gradonačelnik Goražda.

Predsjednik Savjeta MZ Goražde IV na čijoj teritoriji se nalaze sportski tereni, Dženis Ćulov, podsjeća da su uz podršku organizacije World Vision u oktobru prošle godine postavljeni novi rekviziti na sportskim terenima te   naglašava da je uređenje ovog kompleksa od velike važnosti.

„ Ovo je izuzetno bitan projekat za sve stanovnike Grada Goražda jer je riječ o sportskom kompleksu koji ima sve predispozicije da postane poput Centra za edukaciju, sport i rekreaciju ˝Safet Zajko˝. Realizacijom pomenutog projekta poboljšat će se uslovi za sve osobe koje se žele baviti rekreacijom. Nadamo se i  skorom  završetku projekta uređenja pomoćnog terena gradskog stadiona. Samo prošlogodišnje paljenje reftektora na terenima centra Prvi maj, pokazalo je kolika je potreba našeg grada za funkcionalnijim sportskim kompleksom, a okupljanja i druženja mladih to su u najboljem smislu potvrdili“ – kazao je Ćulov.