Dan narcisa u Goraždu, članice Udruženja “Biser” ukazale na probleme onkoloških pacijenata

Prve proljetne dane u godini članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Goražde tradicionalno iskoriste za prodaju narcisa kako bi animirale javnost o potrebi preventivnih pregleda.

“Naš cilj ove godine je da sve žene u kantonu iznad 40 godina urade skrining dojke, a ispod 40 godina ultrazvuk, što je veoma važno za prevenciju u borbi protiv karcinoma dojke. Broj oboljelih uglavnom je isti, odnosno jedan ili dva više tokom godine, ali nažalost žene koje obolijevaju sve su mlađe, dakle to je od 12 do 15 godina njih više svake godine. Karcinom dojke je vodeći kod žena u BPK Goražde”, kaže Pecikoza.

Iz tih razloga članice Udruženja danas su govorile o značaju skrininga, ali i ukazale na pitanje rješavanja putnih troškova za onkološke pacijente koji na preglede putuju u drugi kanton.

“Problemi su u troškovima odlazaka na terapije. To zakonsko pravo im je, nažalost, oduzeto prije 10-tak godina, tu su i zračenja, operacije i svakako ortopedska pomagala, kao što je set za limfnu drenažu ruke koji košta 300 maraka i u Sarajevu se jedino može kupiti. S druge strane skriningom bi napravili presjek koliko stvarno imamo oboljelih i na taj način bi se više od 50 posto oboljelih od karcinoma otkrilo na vrijeme”, kaže Pecikoza.

Danom narcisa koji simboliziraju buđenje života započet će i druge aktivnosti koje Biser planira organizirati u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju prevencije, promociji zdravlja žena.

Udruženje Bisre broji 46 članica od čega je 26 njih oboljelo od karcinoma.

“Rak dojke je još uvijek na prvom mjestu u svijetu po broju smrtnosti kod ženske populacije. Zato i ne želimo stati sa svojim aktivnostima i svakodnevno nastavljamo borbu za život. Hvala bogu više je izliječenih od smrtnih ishoda, iako nemamo tačan podatak. Registar malignih oboljenja ne postoji, ali u Zavodu za javno zdravstvo imaju sve prijave malignih oboljenja. Poruka građanima je da vrše samopreglede redovno, svaki mjesec istog datuma i ukoliko bilo šta primjete da se odmah jave svom ljekaru”, kaže Pecikoza.

Akciji se kao i obično odazvao veliki broj građana koji su kupovinom narcisa pomogli rad ovog udruženja, ali i osobe oboljele od karcinoma dojke.