”Tragom ljubavi” u znak sjećanja na Aminu Efendić

Osnovna škola ”Husein ef. Đozo” Goražde obilježavajući 74. Rođendan ove odgojno-obrazovne ustanove, u velikoj sali Centra za kulturu Goražde organizirala je jubilarno, deseto poetsko-muzičko veče “Tragom ljubavi” u znak sjećanja na prerano preminulu bivšu učenicu ove škole, pjesnikinju Aminu Efendić koja je preminula u 21. godini života.

Učenici I nastavnici ove škole već cijelu deceniju održavaju manifestaciju u znak sjećanja  na Aminu, na kojoj promovišu stihove  iz njenih objavljenih knjiga, ali I vlastite zbrike poezije učeničkih radova “Aminin amanet”  napisane u njenu čast.   Istovremeno, svake godine raspisuje se literarni konkurs za učenike ”Tragom ljubavi” kojima se daje motiv da se okušaju u ovoj književnoj sferi, pa su i ovoga puta učenicima najboljih radova, u kategorijama od prvog do petog I od šestog do devetog razreda, dodjeljene nagrade koje je obezbjedila porodica Efendić, uz podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH.

Brojnoj publici obratili su se direktorica škole Halida Kurtović, Aminin otac Hamed ef. Efendić i ministrica za obrazovanje, mlade nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović, a uz čestitke, autorima pobjedničkih pjesama svoju zbirku poezije uručio je Slavko Klisura.

„Teško je poslije Amininih stihova išta reći, poslije ove emocije i ljepote naših učenika koji su govorili Aminine stihove. Amina je pisala, skladala stihove, a vi danas čitate stihove i zbirke pjesama te osjećate emocije koji proizilaze iz njenih pjesama. Zajedničko za njenu poeziju je srce, sreća i drugarstvo a osim toga nam više ništa ne treba“- poručila je direktorica OŠ “Husein ef. Đozo”  Halida Kurtović.

Naglasila je da su I ovaj put učenici  stvorili uspomene koje će čuvati, njegovati i ostavljati u amanet generacijama koji dolaze jer, kako je kazala,  put na kojem se čita knjiga je put na kojem ostaje trag čovjeka.

Amina Efendić, mlada goraždanska pjesnikinja koju je prerana smrt otrgla iz okrilja porodice i prijatelja, bila je prepoznatljiva po svom stvaralaštvu. Iza sebe je ostavila zbirke poezije „Tragom ljubavi“ i „ Princ pješak“, dok je posthumno izdata njena zbirka „Ko to piše priču bez junaka“. U amanet je ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove obojene čežnjom i neprolaznom ljepotom. Pored afiniteta za pisanje poezije bila je uzor školskim kolegama u svim oblastima, a posebno matematike, fizike i vjeronauke.