PU ”Klek” počelo obnovu objekta planinarskog doma na Bivolicama

Planinarsko udruženje ”Klek” iz Goražda počelo je obnovu planinarskog doma na lokalitetu Bivolice.

Članovi udruženja navode da je krajnji cilj u potpunosti obnoviti ovaj nekadašnji školski objekat i prilagoditi ga planinarskim potrebama, ali i boravku djece u prirodi. Nadaju se da će u tome imati podršku i društveno-političke zajednice u BPK-a ali i viših nivoa valsti.

”Bivši školski objekat na Bivolicama u ruševnom je stanju s obzirom da se dugi niz godina uopće nije koristio. Mi smo krenuli u njegovu obnovu nakon što nam je OŠ Mehmedalija Mak Dizdar dodjelila objekat na korištenje, bio je u katastrofalnom stanju ali smo krenuli s uređenjem i čišćenjem” – kazao je predsjednik PU ”Klek” Samir Hodžić.

Dodaje da je uz pomoć donacija udruženje uspjelo prikupiti manji iznos novčanih sredstava i materijala neophodnog za određene radove, a trenutno pripremaju projekat kojim će biti precizirani troškovi potpune sanacije objekta.

”Nadljudskim naporima smo prikupili nešto sredstava i zahvalni smo svima koji su pomogli materijalno i fizički, a nadamo se da će nam podršku pružiti i grad i kanton kao i privredni subjekti koje pozivamo da nam se pridruže u ideji da ovom prostoru vratimo nekadašnji sjaj i okupimo što više djece i planinara” – kazao je Hodžić.

Naglasio je da je s ciljem prikupljanja sredstava za sanaciju planinarskog doma Bivolice otvoren i žiro račun na koji se mogu uplatiti novčane donacije. Po riječima Hodžića, ovo jedan od značajnijih projekata, iako su u proteklom periodu proveli i niz drugih aktivnosti. Postali su dio Planinarskog saveza FBiH te omasovili članstvo.

”Za veoma kratak period formirali smo društvo sa preko 60 aktivnih članova i organizirali različite pohode. Sanacijom ovog objekta stvorit ćemo još bolje uslove za naše buduće aktivnosti. Pozivamo ljude dobre volje da nam se pridruže i nadamo se da ćemo uspjeti u našim planovima” – kazao je predsjednik PU ”Klek”.

Osim organizacije pohoda na brojne planinarske destinacije u BPK-a i BiH, udruženje redovno organizuje i javne tribine s ciljem popularizacije planinarstva i promocije njegove uloge u očuvanju zdravlja i životne sredine.