Obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike policije R BiH

U organizaciji Udruženja veterana policije regije Goražde 1991.-1995. godine i Kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, u gradu na Drini obilježen je Dan sjećanja na poginule pripadnike policije Republike BiH. Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na spomen obilježje odata je počast svim poginulim policajcima kao i djeci Goražda ubijenoj tokom agresije.

Obilježavanju ovog značajnog datuma, uz porodice poginulih I domaće zvaničnike prisustvovali su brojni gosti, predstavnici Unije veterana policije FBiH iz Tuzle, Živinica, Travnika, Mostara, Sarajeva  I Unsko-sanskog kantona.  Za njih je na spomen izletištu Rorovi upriličen  I  historijski sat  o ratnim dešavanjima I herojskoj odbrani Goražda.

Za porodice poginulih policajaca upriličen je prijem u MUP-u BPK, dok su uspomene na njih te hrabrost I požrtvovanost policije u najtežim danima agresije na BiH, evocirane na sjednici koja je povodom ovog datuma održana u velikoj sali Centra za kulturu.

Predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde 1991. – 1995. Šefik Hodžić između ostalog naglasio je da su pripadnici policije učestvujući sa  drugim patriotskim snagama u pripremi I organizaciji otpora na ovim prostorima, dali ogroman doprinos u odbrani BiH od agresije. Bili su uključeni u sve jedinice Armije RBiH, dok je 1993. Godine formirana Jedinica policije za specijalne namjene

“ Sve policijske jedinice su od početka agresije učestvovale na svim linijama odbrane I preuzele učešće u borbenim dejstvima na području Goražda, sve do oslobođenja. Kroz redove policije u period 1991 – 1995. godina prošlo je oko 900 pripadnika, a od ‘92 do ‘95 braneći ove prostore život je izgubio 61 pripadnik policije, dok je 190 teže I lakše ranjeno. Za doprinos u odbrani od agresije 15 pripadnika  odlikovano je najvećim ratnim priznanjem “Zlatnom policijskom značkom”, jedan pripadnik je odlikovan “Srebrnom policijskom značkom” a jedan “ Medaljom za hrabrost”, dok su  jedinice MUP-a zajedno sa svim brigadama koje su egzistirale na ovom području dobile najveće  ratno priznanje kantona “Bosanskopodrinjski štit” – naglasio je Hodžić.

Ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Armin Mandžo takođe je ukazao na važnost obiježavanja ovog datuma I značaj koje su pripadnici policije imali u najtežem ratnom periodu.

“ Za MUP I samo Udruženje veterana policije koje ove godine obilježava destogodišnjicu postojanja, ovo je jako važan datum jer je nemjerljiv doprinos koji su dali u odbrani ovih prostora I BiH” – kazao je Mandžo.

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović naglasio je trajnu obavezu sjećanja na poginule branioce koji su za BiH dali najviše što se moglo dati. Najavio je da će I na centralnom spomen obilježju poginulim braniocima Goražda čije se izgradnja završava,   među 2.115 imena biti ispisana I imena 61 policajca

“ Ona trajno treba da budu ispisana I u našim sjećanjima. Ne smijemo zaboraviti koliki je značaj MUP  imao na početku agresije a ja bih rekao I dosta ranije, jer je u to vrijeme bio jedina legalna oružana formacija.  Razgovarajući sa sadašnjim veteranima policije koji su bili direktni sudionici dešavanja početkom ‘92 godine, kao donosioci važnih odluka ili kao direktni izvršioci, možemo se samo diviti njihovoj hrabrosti, umijeću I odlučnosti da u najtežim uslovima na početku rata a po cijenu I vlastitih života, stanu na put agresorskim snagama” – kazao je Aganović.

Presjednik Skupštine Unije saveza i udruženja veterana policije FBIH Željko Lončar, poručio je da se sjećanje na poginule policajce njeguje  sa posebnim pijetetom

“ Nadam se da će u narednom periodu to nastvaiti i ove mlade generacije, ministri koji srećom nisu prošli ta vremena. Ovo sve što smo vidjeli posjetama šehidskim mezarjima I polaganjem cvijeća,  probudi emocije koje u jednom trentuku budu potisnute ali se uz ovakve datume probude I čovjeka na određen način uznemire” – kazao je Lončar.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, odajući priznanje pripadnicima policije za njihov doprinos u ratu,  naglasila je da se svakodnevno treba čuvati sjećanje na sve hrabre sinove I kćeri koji su dali živote za onono što dans imamo.

“ Nije bilo lahko 1992 biti na pravoj strain ali ovi hrabri sinovi su znali kojim putem trebaaju krenuti I nisu štedili ni sebe ni svoj život da bi njihovi potomci danas živjeli u slobodnoj BiH.  Stoga im se moramo oduživati svaki dan sve više I spominjati kolika je to hrabrost bila. Mi smo jedini grad u ovoj regiji koji je ostao nepokoren I koji se uspio odbraniti, a kako smo to uspjeli, mislim da se izučava u mnogim vojnim školama I strategijama I nikome nije jasno šta je to presudilo da se Goražde odbranilo I ostao jedini slobodan dio Drine u FBiH. Sa sigurnošću ć reći da je to upravo ovaj bh inat I jnnašto koje imamo . Ne smijemo zaborvaiti ono što jebilo ali takođe moramo I mi sa ovih pozicija 2022 godine biti upravo hrabri kao što su oni bili prije 30 godina I raditi na očuvanju I jačanju jedine nam države BiH” – poručila je Obuća.