Edib ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina: Čekali smo 81 godinu da se ezan u Ustikolini čuje s obje strane Drine

Posebno nas raduje što mukabelu, pored imama i studenata medrese, zajedno s nama uče i naše džematlije, kaže Efendić

Na prostoru Medžlisa IZ Ustikolina, teravih – namaz se klanja u 12 vjerskih objekata, na sedam lokacija svake noći. U džematima u ovom medžlisu tokom ramazana prisutno je osam imama i studenata medresa.

Ezan u Ustikolini

– Učimo i mukabele u Turhan Emin – begovoj džamiji i u džamiji hadži Muje Durakovića u Jabuci. Posebno nas raduje što mukabelu, pored imama i studenata medrese, zajedno s nama uče i naše džematlije. Drago nam je što se ove godine teravih – namazi klanjaju i u džamiji u Cvilinu. Radi se o džamiji koja je srušena 1941. godine a koja je u cjelosti obnovljena, tako da smo čekali punih 81 godinu kako bi se ezan u Ustikolini čuo s obje strane Drine – kazao nam je Edib ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina.

I ove, kao i prethodnih godina, u vakufskom hanu u Jabuci pripremaju se iftari za povratnike. – Zahvaljujući našim privrednicima, dijaspori, našim džematlijama iz Ustikoline, Sarajeva i drugih gradova, svako veče napravimo određen broj iftara i iftarimo nekada u našem hanu, a nekada iftare dijelimo našim džematlijama na terenu. Svaki džemat u MIZ Ustikolina će imati po jedan zajednički iftar, a sutra smo u našoj džamiji na Cvilinu – ističe Edib ef. Efendić.

On dodaje da su i u ovom Medžlisu, koji je nastao na području koje je nakon Dejtonskog sporazuma reintegrirano u sastav FBiH, sretni zbog otvaranja vrata svih džamija i mekteba nakon strožijih mjera tokom pandemije.

 

Posvećeni dragom Bogu

– Sretni smo da tokom ovog ramazana naše safove možemo zbiti onako kako ih vjernici trebaju zbijati u svojim životima, sretni smo što možemo organizirati zajedničke iftare, na koje nam dolaze i džematlije koje žive u Sarajevu. Vratili smo se na „fabričke postavke“. Međutim, tokom ove godine imamo druge izazove. Došlo je do naglog poskupljenja životnih namirnica, primanja naših džematlija su ostala ista, a neki su zbog ovog stanja možda ostali bez redovnih prihoda, ali u džematu vlada pozitivna, prava ramazanska atmosfera. Džematlije se ne žale, ne iznose to kao nekakav problem. Ako se nastavi ovaj trend vjerovatno će doći do problema u našim džematima, naročito u manjem bh entitetu gdje su ljudi na neki način ostavljeni sami sebi na brigu. Vrlo je malo onih koji vode računa o njima. U ovim danima moramo biti posvećeni sebi, dragom Bogu, jer živimo u najboljim danima u godini u kojima je Uzvišeni milostiv i mislim da vjernici trebaju iskoristiti ovo blagoslovljeno vrijeme da zasluže oprost od dragoga Boga – kaže Efendić.

Centralna svečanost za Lejletul – kadr

U sklopu akcije koju podržavaju Rijaset IZ BiH i Vakufska direkcija, mali povratnički medžlis u Ustikolini zasijao je hektar pšenice i krompira

– To što proizvedemo najčešće plasiramo, u zavisnosti od situacije, našim ugroženim džematlijama ili novac koji zaradimo ulažemo dalje u naše vakufske parcele. Planiramo čišćenje jedne parcele, koja dugo godina nije obrađivana i plan nam je da zasadimo osam dunuma voća. Nadamo se da ćemo i druge motivisati, ali istovremeno je to i naš amanet, jer neko je uvakufio tu zemlju da ona koristi ljudima, a ako je pustimo da zarasta niko neće imati koristi – pojašnjava Efendić.

U toku su i pripreme za doček mubarek noći Lejletul – Bedr i Lejletul – kadr. Programi povodom 17. noći ramazana bit će priređeni u svim vjerskim objektima, dok će 27. noći ramazana u Turhan Emin – begovoj džamiji biti organizirana centralna svečanost za područje Goraždanskog muftijstva.

– Planirali smo malo duži program tokom kojeg će se učiti mevlud, a doći će i derviši koji će u jednom dijelu noći proučiti zikr, a prije teravih – namaza imaćemo zajednički iftar – naglašava Edib ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina.

 

Avaz