Akcije World Visiona i Grada Goražde: Posađeno oko 100 sadnica

Organizacija World Vision BiH i Grad Goražde danas su realizirali akciju sadnje na šest lokacija u tom gradu, u sklopu aktivnosti čiji je cilj zaštita planete Zemlje.

Širom Goražda posađeno je oko 100 sadnica lipe, catalpe i bijelog jasena, u čemu su pomoć pružili učenici svih goraždanskih srednjih škola te osnovne škole „Husein ef. Đozo“ kao i članovi nevladinih organizacija.

„ Akciju provodimo povodom Dana planete Zemlje čijoj zaštiti želimo doprinijeti i na ovaj način. U urbanim dijelovima grada sadimo medonosno drveće koje je i estetski lijepo tako da je korist višestruka i želimo budućim generacijama pokloniti lijepa šetališta i druga mjesta, a ukupno smo posadili 97 sadnica“ – kazala je koordinatorica za razvoj zajednice World Visiona BiH Edisa Ahmetspahić – Hendo.

Pored šetališta Rasima Živojevića, sadilo se i na Iranskom šetalištu, u Višegradskoj ulici, naselju Prvi maj te u parku Plavi cvijet, gdje su posađene i sadnice smrče.

„  Ovo je odlična akcija a lokacije  su odabrane  uz šetališta, gdje nije bilo drveća. Sadnjom drveća vraćamo dug prema planeti Zemlji, jer besplatno dobijamo kisik. Postoji pregršt razloga zašto drveće poboljšava kvalitet života u gradovima.  Ipak, već niz godina je broj krošnji u padu u gradskim sredinama. Veliko zrelo drveće koje dođe do kraja svog životnog vijeka često se zamijeni sa manjim vrstama, a nekada potpuno nestane površina na kojoj je drvo raslo. Ovo je ujedno i jedan vid revolta prema “betonizaciji gradova” širom Bosne i Hercegovine.  Osim toga, drveće je prirodna prepreka buci i vizualnom zagađenju, što promoviše zdravlje. Nadamo se da će ove sadnice preživjeti “vandalske činove” koji je sve više u gradu na Drini“ – kazao je jedan od učesnika akcije Dženis Ćulov.

Organizacija World Vision ovu akciju provodi u devet bh. općina a tokom ove godine je posađeno oko 5.000  sadnica. Danas je najavljen  i nastavak saradnje sa Gradom Goražde na drugim aktivnostima u cilju jačanja kapaciteta zajednica.