Odbojkaški klub Goražde realizuje projekat “Mini odbojka za djevojčice”

Odbojkaški klub (OK) Goražde počeo je implementaciju projekta “Mini odbojka za djevojčice” uzrasta od 8 do 16 godina.

Projekat se realizuje  u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD 2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa Gradom Goražde.

Kako je pojasnio voditelj projekta Armin Herenda, cilj inovativnog projekta na ovom području koji će trajati sedam mjeseci, od aprila do oktobra, je afirmacija djevojčica uzrasta od 8 do 16 godina kroz učešće u sportskim aktivnostima, a očekivani rezultati su sticanje osnovnih vještina iz mini odbojke, liga u mini odbojci I njena promocija  u društvenoj zajednici.

“ Ovo je nešto novo u našem gradu, obzirom da se mini odbojka nikad nije igrala na ovim prostorima. Odlučili smo u klubu da jednostavno djevojčicama ponudimo nešto novo I da ih vežemo za sport, pogotovo u ljetnom periodu kada nema takmičenja, a ujedno i da im omogućimo da se uključe i da same mogu igrati mini odbojku nevezano za klub i za naše aktivnosti”- kazao je Herenda.

Projektom su predviđena četiri mjeseca aktivnih treninga I dva mjeseca utakmica

“Djevojčice će biti aktivne svaki vikend na način da ćemo formirati ekipe, po dvije starosne grupe da bi bile što ravnomjernije raspoređene jer je interesantnije i da ne dođemo u situaciju da imamo ekipu koja dominira, već da postignemo  uravnoteženost na terenu. Osim članova kluba učestvuju i mlade sudije koje nemaju tako veliku mogućnost da sude. Ovo će im biti odlična prilika da imaju trening tako da budu spremni za ligaške utakmice i u narednom periodu” – dodao je on.

Herenda je naglasio da je u okviru projekta predviđena I nabavka adekvatne opreme.

“To su posebni stubovi za mini odbojku, obzirom da se mogu montirati i van dvorane tako da u neko pogodno vrijeme možemo planirati  te aktivnosti na otvorenom. Takođe razmišljamo da ovaj projekat proširimo na narednu godinu i ko zna, možda napravimo neki međunarodni turnir. Sve zavisi od zainteresovanosti djevojčica, objavili smo javni  poziv za prijave, s tim što se ne mogu prijaviti  djevojčice koje su već uključene u klub, već one koje se do sada nisu bavile odbojkom” – pojasnio je Herenda.