Vjernici u Goraždu proslavili Uskrs, župnik don Josip Tadić poručio: Svjetlo na kraju tunela

Katolici u Goraždu slave najveći blagdan kršćanstva Uskrs, svetkovinu Isusova uskrsnuća. Ovu radost dijele sa svojim bližnjim, komšijama i prijateljima jer u samom gradu živi tek nekolicina katolika.

“Tri dana nakon smrti na križu, Isus je uskrsnuo. Uskrsli Krist se četrdeset dana ukazivao apostolima i s njima blagovao. Time im je jasno dao do znanja da nije ostao ležati u grobu, nego da je uskrsnuo i pobijedio smrt. Središnji dio slavlja svetkovine Uskrsa je sveta misa koja je predokus nebeske gozbe i zajedništva koje nam je ostavio u zalog naš Spasitelj. Poruka Uskrsa je da smrt nije kraj već prijelaz iz ovozemnog života u vječni. Taj život zaslužujemo živeći ovozemni život po načelima kojima nas uči Isus. Svaki čovjek ima savjest. Ona je glas Božji u čovjeku koji ga potiče da čini dobro, a izbjegava zlo”, poručio je don Josip Tadić.

Pozvani smo iskoristiti talente koje nam je Bog podario, živjeti u zajedništvu s drugima, poštivajući svakog čovjeka i trudeći se u društvo ugrađivati vrijednosti na koje nas Bog poziva, poručuje župnik.

“Bolje je jedan dan živjeti čestito i pošteno, nego cijeli život nepošteno. Naposlijetku, kad stanemo pred Boga vrednovat će nam se samo ono što smo dobra učinili. Po našim djelima zaslužiti ćemo ili raj ili pakao. A svoje odredište biramo već sami, po svojoj slobodnoj volji i izboru, već na ovom svijetu”, kaže don Josip.

Župnik pojašnjava da je za Uskrs običaj šarati jaja, a jaje simbolizira život.

“Naše slike i pisanice koje stavljamo na to isto jaje su odraz i slika našeg unutarnjeg stanja duha. Po duši koja je besmrtna, predodređeni smo za vječnost. Mi kršćani vjerujemo u uskrsnuće duše i tijela. Isus Krist je uskrsnuo i dušom i tijelom. Nakon smrti, čovjekova duša odlazi pred Boga. Tijelo polažemo u grob i ono čeka uskrsnuće o ponovnom Isusovom dolasku. Upravo vjera da poslije ovoga života slijedi jedan bolji i ljepši daje nam nadu i ne dopušta nam pasti u očaj. Čovjeka najviše ubija beznađe. Upravo nam Uskrs pokazuje svjetlo na kraju tunela. U toj vjeri i nadi trebamo se truditi rasti u čovječnosti, poštivanju drugih i drugačijih, gledajući u svakom čovjeku sliku Tvorca koji ga je stvorio i čija slika bismo trebali biti”, kaže župnik.

Kad u ljudima naučimo gledati Boga, raj smo već postigli, zaključuje uz uskršnju poruku.

“Neka ovaj blagdan Uskrsa svima nama otvori oči srca da na svakom životnom koraku gledamo Božju prisutnost i njegovo čudesno djelovanje u našem životu. To može postići samo onaj tko Bogu dopusti da ga vodi u životu. Sretan Uskrs svim katolicima, a svima ostalima iskazujem svoje poštovanje i želju da izgrađujemo ovaj svijet i ovo društvo kako bi nam svima bilo dobro i lijepo, a naš život ispunjen vedrinom i plemenitim bosanskim duhom koji živi u ovom narodu”, kazao je don Josip Tadić, goraždanski župnik.