Omladinska banka Goražde: Fondacija Mozaik i Grad Goražde sa 20.000 KM finansiraju projekte mladih

U okviru programa Omladinska banka Goražde, koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija Mozaik, u gradskoj upravi  danas su potpisani ugovori između Fondacije Mozaik i neformalnih grupa mladih o finansiranju deset projekata i dva mikro biznisa.

 

Asistentica za mikro biznise Fondacije Mozaik Mediha Arnaut – Smajlović naglasila je da je riječ o deset društveno korisnih projekata i dva mikro biznisa koja će biti realizovana ove godine, u ukupnoj vrijednosti višoj od 20.000 KM.

„ Posebno nam je drago što Grad Goražde drugu godinu zaredom odlučio da podrži sve projektne ideje mladih pristigle na prvi javni poziv Omaldinske banke Goražde, dakle više nego što je planirano, tako da smo potpisali i treći po redu aneks, da podržimo sve te projektne ideje i dva mikro biznisa mladih. Ukupna vrijednost ovih ideja je preko 20.000 KM gdje  mladi iz lokalne zajednice izdvajaju  oko 8.000 KM sredstava doprinosa zajednici kroz robu, usluge ili novac a Fondacija Mozaik zajendo sa Gradom Goražde sufinanisra te projekte“ – kazala je Arnaut Smajlović.

Posebno značajnim ocijenila je pokretanje dva mikro biznisa mladih

„ Oni će se registrovati u naredna dva mjeseca i imat ćemo dva nova radna mjesta. Kada smo kod mikro biznisa, posebno nam je drago što smo nedavno otvorili program podrške za već registrovane i ranije podržane mikro biznise u Gradu Goraždu, tako da samo danas  potpisali  još jedan ugovor za dodatni grant za već registrovani kozmetički salon“ – pojasnila je ona.

Vlasnica kozmetičkog salona Nejra Selimović sretna je što je uz podršku Fondacije Mozaik i Grada Goražde pokrenula svoj mikro biznis prošle godine

„ Sada već uspješno poslujem  i pružili su mi novu priliku da još više unaprijedim svoj posao. Zadovoljna sam što mogu reći da sam već sa 19 godina pokrenula biznis i da poslujem veoma uspješno i prelazim u novi veći kozmetički salon. Ne razmišljam o odlasku iz Goražda i mogu reći da sam uspjela što sam planirala jer volim svoj posao i želim da se bavim ovim“ – kazala je Selimović.

U gradskoj upravi naglašavaju da je riječ o značajnom partnerstvu Grada Goražda i Fondacije Mozaik kroz program Onladinske banke kojim se pruža značajna podrška mladima

„ Mladi su pokazali da im je stalo do razvoja lokalne zajednice i ove godine aplicirali su sa deset projekata iz različitih oblasti, sporta, kulture, obrazovanja i uređenja. Na ovaj način program Omladinske banke podstiče mlade na aktivizam i rješavanje problema u lokalnoj zajednici i doprinose njenom razvoju“ – kazala je stručna saradnica za malde Azra Valjevčić.

Program Omladinske banke za cilj ima povećanje učešća mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih. U proteklih devet godina na području Grada goražda u okviru Omladinske banke realizovano je 59 projekata čija je ukupna vrijednost 158.237 KM, a pokrenuta su i tri mikro biznisa.