Djeca sa obala Drine iz Goražda poručila „Reciklaža nije gnjavaža“

– Dan Planete Zemlje nizom aktivnosti obilježen je danas u Goraždu. Uz podršku organizacije World Vision u Omladinskoj ulici, na obali Drine, izvedena je i predstava kojom su djeca ukazala na važnost očuvanja planete.

Interaktivnu predstavu sa simboličnom porukom „Reciklaža nije gnjavaža“ sa djecom uzrasta od 9 do 12 godina je uradila profesorica bosanskog jezika i književnosti Senada Aleta koja naglašava da se od malih nogu djeci trebaju usaditi zdrave navike o potrebi očuvanja okoliša.

„ Osnovna tema kojom smo se bavili jeste zapravo recikliranje i koliko smo mi kao stanovnici planete  svjesni u kojem obimu ne čuvamo ovo što je nama dato i poklonjeno, a što ne pripada samo nama, već i generacijama koje će doći poslije. Trudimo se  da kroz dječiji način priče i kroz jedan oblik zabave predstavimo i odraslima šta je i koliko bitno da nauče o recikliranju a time doprinesu i očuvanju planete jer od malih nogu se uči kako da postanemo veliki, dobri i savjesni ljudi“ – kazala je Aleta.

Predstava je dio projekta „Uticaj na smanjenje klimatskih promjena“ koji organizacija World Vision sa partnerima realizuje u devet gradova BiH.

„ Već duže vrijeme organizujemo spektar različitih aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje negativnih posljedica klimatskih promjena, a sve kroz razvijanje ekološke svijesti i sticanje novih znanja kod djece i mladih, ali i odraslih građana te kroz poduzimanje konkretnih akcija u cilju zaštite životne sredine. Te aktivnosti podrazumjevaju pošumljavanje, edukativne radionice i kvizove za djecu, akcije čišćenja obala, izletišta i šetališta, organizaciju predstava i performansa, kao i postavljanje kanti za otpatke“ – kazala je koordinatorica World Vison BiH Fondacije Edisa Ahmetspahić – Hendo.

Dodala je da su u pripremi i ekološke radionice za djecu uzrasta od 11 do 13 godina sa područja cijele BiH

„ Prva radionica će biti održana upravo  večeras, na Dan planete Zemlje, a ukupno će se realizirati šest radionica online, putem zoom platforme i bit će proveden sa mladim stručnim ljudima iz oblasti ekologije na način pristupačan djeci. Želimo sovjestiti poedince, pa i djecu da ne moraju biti dio nekog velikog ekološkog projekta da bi doprinijeli pozitivnoj promjeni, jer sama promjena svakodnevnih navika i podizanje svijesti i znanja o životnoj sredini je odličan način  da doprinesemo očuvanju planete. Djeca treba da uče od najranijeg uzrasta, kako bi stekla vrijedan uvid i izbjegla usvajanje loših navika“ – pojasnila je Ahmetspahić – Hendo.

Napomenula je da će po okončanju radionica biti organizirano i takmičenje kroz koje djeca mogu osvojiti vrijedne nagrade.