Potpisan Sporazum o saradnji Općine Pale FBiH i Općine Pale RS

Načelnik Općine Pale RS Boško Jugović i načelnik Općine Pale FBiH Almin Ćutuk danas su potpisali sporazum u vezi realizacije projekta „Mostovi prijateljstva „ koji finansira Vijeće Evrope, uz sufinansiranje lokalnih zajednica ukupne vrijednosti 44.000 KM.

„ Ovo je nastavak suradnje između dvije susjedne općine, koja se prvenstveno ogleda u unapređenju kvaliteta obrazovanja osnovnih škola u Prači i Podgrabu“, istakao je između ostalog Jugović

Također, Jugović dodaje, da su zaduženi da se realizuje projekat u narednom periodu.

Projekat se svodi na uređenje školskih dvorišta, nabavci kontejnera i svega onoga  što će dati bolje uslove za obrazovanje djece sa ovih područja.

Važan je taj segment saradnje, jer nas čeka, još mnogo projekata i iz oblasti turizma, gledajući da je Prača turistički atraktivna, i nda nudi mnogo toga prirodnog.

Na sastanku se razgovaralo o unaprijeđenju dosadašnje suradnje sa aspektom na mogućnost apliciranja zajedničkih projekata, koja je izričito od velike važnosti Općini Pale FBiH.

Načelnik Općine Pale FBiH je istakao zadovoljstvo zbog saradnje koju ima sa načelnikom Jugovićem , kada je riječ o projektu koji je u posredstvu Vijeća Evrope, a čiji je nosilac projektne aktivnosti Općina Pale.

Ćutuk dodaje, da će projekat biti realizovan u dvije škole, u Prači i Podgrabu.Također, naglašava da je u saradnji sa Jugovićem realizovan još jedan zajednički projekat, putem Karitasa. Riječ je o zaposlenju dvadeset radnika iz Prače u firmi ”Mraz”.Načelnik Ćutuk je izrazio zadovoljstvo ostvarenom komunikacijom između ove dvije općine, te istaknuo kako se nada uspješnoj budućoj suradnji koja je na današnjem sastanku dogovorena, na obostrano zadovoljstvo.

 

radiopraca.ba