Optuženi za zločine u Goraždu pred Sudom BiH u junu

Nakon što optuženi nije pristupio početkom marta, u Sudu Bosne i Hercegovine je u junu ponovo zakazano ročište na kojem je planirano da se o krivici izjasni Brane Petković, koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda.

U Sudu su naveli da Petković nije pristupio na ročište koje je bilo zakazano za 10. mart ove godine te pojasnili kako se optuženom, koji se trenutno nalazi u Srbiji, svi dopisi dostavljaju putem Ministarstva pravde BiH, na način da se uputi zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim organima u susjednoj državi.

“Sud je obaviješten 28. marta da Ministarstvo pravde Republike Srbije nije moglo udovoljiti predmetnoj zamolnici i uručiti poziv optuženom zbog toga što nisu bili u mogućnosti da blagovremeno postupe po njoj. Po prijemu obavijesti, Sud je odlučio da će se ročište za izjašnjenje o krivici održati ponovo 16. juna 2022. godine, kako bi se blagovremeno mogao uručiti poziv optuženom”, naveli su u Državnom sudu.

Optužnica protiv Petkovića, koja je potvrđena u novembru 2020. godine, tereti ga da je, kao nadređena osoba de jure i de facto komandiru Rejonskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srpske opštine Goražde, komandirima i pripadnicima čete Opštinskog štaba TO-a, iako je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju da izvrše, odnosno da su već učinili krivično djelo, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da ih spriječi u tome i da kazni počinioce.

“U okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje – Kokino Selo (općina Goražde), među kojim je bio veći broj žena i djece, 22. maja 1992. godine ubijeno je najmanje 16 lica bošnjačke nacionalnosti”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prema istom saopćenju, u toku tog napada zarobljeno je sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta (općina Goražde).

Iz Suda BiH su ranije naveli da nije zaprimljen prijedlog da se krivično gonjenje protiv Petkovića ustupi pravosudnim organima Srbije, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

 

Detektor