Udruženje žena „SEKA“ realizuje projekat „Ja sam neko jer sam eko“

Udruženje žena „SEKA“ Goražde tokom ovog mjeseca počelo je sa realizacijom  projekta „Ja sam neko jer sam eko“ kojim nastoji dati doprinos očuvanju prirode.

 

Koordinatorica projekta UŽ „SEKA“ Amina Sarajlić pojašnjava da projekat koji se implemetira uz podršku ambasade Austrije u BiH, između ostalog podrazumjeva organizaciju kreativih i edukativnih radioica za djecu

„    Udruženje žena „SEKA“ , pored svojih redovnih aktivnosti u radu sa djecom i mladima, zalaže se i za očuvanje  prirode te je i projekta osmišljen na  način da se kroz edukativne i kreativne  radionice  podigne svijest kod djece o značaju zaštite okoliša, da dobiju neke korisne informacije o štetnosti plastičnih kesa i druge ambalaže od plastike, ali i spoznaju kreativni načini rješavanja ovog problema” – ističe Sarajlić.

Napomije da su pored radionica projektom predviđene I druge aktivnosti

„ Planirane su i posjete djece predstavnicimanadležnih institucija ali i vlasnicima nekih trgovina, gdje ćemo sa njima razgovarati o načinima rješavanja problematike prekomjerne upotrebe plastičnih kesa ali I alternativama koje se mogu ponuditi građanima kao zamjena za plastične kese.  

Također, u cilju većeg uticaja na širu društvenu zajednicu ali i same dugoročnosti, tokom tromjesečne implementacije projekta, distribuirat  ćemo i određeni broj sadnica drveća, te realizovati javnu kampanju na kojoj   planiramodadistribuiramoiodređeni broj eko platnenihcekera”  – pojasnila je ona

U svim segmentima projekta aktivni sudionici su djeca koja će neke od aktivnosti  sami osmišljavati i realizovati.

„ Realizirali smo i aktivnost uz 22. aprila Dan planete Zemlje  jer želimo da kod djece podignemo svijest o štetnosti upotrebe plastičnih kesa, da  djeci pružimo osjećaj da i oni mogu nešta promjeniti, te da i sami vjeruju u to. Djeca su  imala  priliku i da za sebe kreiraju eko pamučni ceker koji mogu koristi pri kupovini ili kao poklon dragoj osobi,  može se reći da su uživali u činjenici da oni, na svoj način, dali doprinos očuvanju planete Zemlje „ –  istakla je voditeljica radionica za djecu Adisa Omerbašić.

U udruženju „SEKA“ napominju da je prekomjerna upotreba plastičnih kesa  i druge ambalaže od plastike,  problem cjelokupnog društva

“Iako je namjenjena za kratkotrajnu upotrebu,  ta plastična kesa živi mnogo duže, čak do 1.000 godina. Nažalost, u našem kantonu prisutan je hroničan nemar ogromnog broja građana prema korištenju i odlaganju plastičnih kesa, kao i ostale plastične ambalaže. Ova nebriga je uzela toliko maha, da je kod mnogih ljudi već prerasla u životnu naviku. Mislimo da je vrijeme da počnemo cijeniti planeta i prirodna bogatstva, da se približimo prirodi,  da spoznamo da smo svi mi dio prirode, a ne njeni gospodari, te da svaka osoba ima pravo na zdrav okoliš i život u zdravom okolišu” – poručuju iz udruženja.