Obilježen Dan šehida, sutra otvaranje centralnog spomen obilježja braniocima

 

Drugi dan Ramazanskog Bajrama u BiH se obilježava kao Dan šehida, a program obilježavanja u Goraždu počeo je odavanjem počasti braniocima na centralnom spomen obilježju Goražde – grad heroj svojim braniocima.

“Ovaj prostor je izgubio mnogo ljudi. Na spomen obilježju uklesana su imena 2.115 branilaca Goražda, a porodicama je ostavljen rok u kojem mogu dopuniti podatke koje smo mi dobili, uglavnom konsultujući vojne odsjeke. Pozvao bih građane da sutra u 12 sati prisustvuju otvaranju ovog spomen – obilježja, koje je trebalo biti izgrađeno i ranije”,  kazao je Nedim Kunovac, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde.

Cvijeće i molitva

Delegacije su danas posjetile mezarja šehida i poginulih boraca u Glamoču, Omeđku, Baćcima i Kolijevkama. U Sinanbegovoj džamiji imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke, članovi Mreže mladih Goraždanskog muftijstva i džematlije proučili su hatma dovu.

“Ovdje smo da se sjetimo ljudi koji nisu žalili svoje živote, kako bismo mi imali ovo što imamo danas. Važno je da nas na ovaj dan ovdje bude u što većem broju, jer onoliko koliko nas bude toliko je i naše dostojanstvo i naša zahvalnost prema njima. Naša država nije možda nije onakva kakva bi trebala biti, ali jeste suverena, nezavisna i mi druge nemamo” kazao je Esad ef. Grabus, glavni imam Medžlisa IZ Goražde.

Odajemo počast najvećim sinovima Bosne i Hercegovine

“Na Dan šehida zijaretimo mezarja i proučimo dovu za najveće sinove Bosne i Hercegovine. Posjetimo šehidske porodice, roditelje, jetime i supruge, čija je bol nenadoknadiva. Žrtva šehida u plemenitoj i časnoj borbi za opstanak Bošnjaka, vjere i domovine mora biti sačuvana kao opomena budućim naraštajima, a briga države za šehidske porodice, kao i cjelokupnu boračku populaciju, jeste i mora biti naša trajna obaveza”, poručila je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Edin Aganović, ministra za boračka pitanja BPK Goražde podsjeća da će sutra biti svečano otvoreno centralno spomen obilježje  na kojem su isklesana imena 2115 branilaca Goražda.

“Nakon rekonstrukcije, spomen obilježje izgrađeno u znak sjećanja na pripadnike Armije i MUP-a RBiH koji su poginuli tokom troipogodišnje opsade slobodne teritorije na Drini, bit će otvoreno sutra, na dan kada su 1992. godine srpske vojne formacije krenule u opći napad na Goražde”, podsjeća Aganović.