CIK raspisao Opće izbore za 2. oktobar ove godine

Izbori su raspisani za izbor članova Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS, Skupštinu Brčko Distrikta i kantonalne skupštine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora 2022. godine. Izbori su zakazani za nedjelju 2. oktobra ove godine.

Izbori su raspisani za izbor članova Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS, Skupštinu Brčko Distrikta i kantonalne skupštine.

“Acta non verba”

Od sedam članova CIK-a, šest je bilo za raspisivanje i održavanje izbora u oktobru ove godine, dok je Vlado Rogić bio protiv.

Izbori su, kako je planirano i najavljeno, raspisani prema zakonu najmanje 150 dana prije datuma održavanja izbora.

Član CIK-a Vlado Rogić je izjavio kako smatra da ne postoje zakonske odredbe ni preduslovi za slobodne i demokratske izbore i da je trebalo sve nedostatke riješiti izmjenama Izbornog zakona BiH jer u BiH traje permantnena izborna kriza.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je pozvao poličare da donesu odluku o finansiranju izbora uz poruku “Ne lipši magarče do zelene trave” ili “Acta non verba”.

Opći izbori se finasiraju iz budžeta institucija BiH

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju izbora, odredbe Izbornog zakona predviđaju da se sredstva za njihovo održavanje mora osigurati u roku od 15 dana.

Opći izbori se finansiraju iz budžeta institucija BiH, koji još nije usvojen. Nacrt budžeta za 2022. još nije bio na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Procedura je takva da budžet treba proći i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što iziskuje vrijeme.

Avaz