Goražde obilježilo 30 godišnjicu herojskog otpora agresiji

Goražde danas obilježava 30 godišnjicu herojskog otpora agresiji.  Nizom događaja  počela je  manifestacija Dani otpora u  Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde kojom Grad heroj čuva sjećanje na jedan od najvažnijih datuma u njegovoj novijoj historiji.

 

Tim povodom brojne delegacije najprije su položile  cvijeće i odale počast poginulim braniocima Goražda na šehidskom mezarju Kolijevke a potom i na spomeniku ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina gdje je uz učešće brojnih građana svih generacija, na inicijativu Udruženja za kreativni razvoj „Djeca Evrope“  upriličen i preformans „Snivajmo sa Goraždem“.

Uz recitale posvećene voljenom gradu, građani su zajedno izveli pjesmu „Snivaj Goražde“ koja je svojevrsna himna ovog grada

„ Ideja udruženja „Djeca Evrope“ i Sunčanog razreda bila je da se okupimo  oko nečega što nas povezuje. Ja se iskreno nadam da nas i u ljubavi prema ovom gradu povezuje upravo pjesma „Snivaj Goražde“ po kojoj smo i nazvali ovaj performans dok ovaj veliki hor građana i građanki svih generacija nazivamo „Goraždansko srce“ jer ono je specifično u BiH baš kao što je bilo i prije 30 godina“ – kazao je predsjednik udruženja i autor pjesme Slavko Klisura.

Na današnji dan 1992. godine u rano jutro počeo je sveopći napad na ovaj jedini preostali slobodni grad na Drini, a prve granate pale su na zgradu općine. Time je započela opsada duga 1.336 dana koja je okončana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tokom opsade ubijeno je više od 4.000 osoba od kojih više od 2.000 civila, među kojima i 148 djece.

U historiji ratovanja, zahvaljujući hrabrim braniocima koji su se suprotstavili znatno nadmoćnijem neprijatelju,  Goražde je dobilo epitet „Grada heroja“. Za bjesomučna razaranja i masovna stradanja grada  njegovih stanovnika do sad niko nije odgovarao.