Sarajevo odalo počast za 1.601 ubijeno dijete: “Supruga i ja nemamo više nikoga”

U programu je učestvovalo i 1.200 učenika koji su izveli muzički program šaljući poruku “Samo da rata ne bude”, “Ostajte ovdje”

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. obilježen je 5. maj, Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

Delegacije sa svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odali počast za 1.601 ubijeno dijete. Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, delegacije Federacije BiH, Grada Sarajeva, općina sa područja KS i političkih stranaka

Traže pravdu

U programu je učestvovalo i 1.200 učenika koji su izveli muzički program šaljući poruku “Samo da rata ne bude”, “Ostajte ovdje”…

Ramizu Holjanu 16. decembra 1992. godine, agresorska granata koja je pala pred porodičnu kuću ubila je sina Admira.

– Moj sin je imao 13 godina. Ubijena su i dvojica njegovih drugova, Aldin i Denis, a dvojica su ostali doživotni invalidi. Mi roditelji nikada ne možemo zaboraviti našu ubijenu djecu, ali kad vidim ovu mladost danas ovdje, rana malo manje boli. Poručujem svim roditeljima koji su doživjeli moju sudbinu da se ujedinimo i tražimo pravdu za našu djecu, da zlikovci odgovaraju – kazao je Holjan.

Nema optužnica

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da nema optužnica za ubijenu djecu Sarajeva.

– Ono što u ovom trenutku najviše boli i što posebno ukazujemo je to da je tek mali broj onih koji su naređivali ove gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje, za grantiranje Sarajeva, za ubistva 1.601 djeteta. Oni koji su odgovorni broje se na stotine i hiljade i to je posao za Tužilaštvo BiH. Zna se ko su bili nalogodavci, ko su bili komandanti, komandiri, ko su bili snajperisti i svi moraju da odgovaraju koji su činili zločine – kazao je Džaferović.

Veliki broj djece

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 i otac ubijene Jasmine Hodžić govorio je na današnjem događaju.

– Supruga i ja nemamo više nikoga. Ali, kad dođem ovdje ili kad dođem bilo gdje, a pogotovo naše udruženje… Naše udruženje roditelja je jedna velika, fantastična porodica, gdje roditelji nađu sve ono što ne mogu nigdje drugo naći, i smiraj i razgovor i da se popije i kafa. A ovo danas ovdje, kad vidite ovoliki broj djece…, naše djece, sve su ovo moja djeca, sva djeca su moja djeca, zato sam ja opstao ove sve godine – rekao je Hodžić.

Avaz