Škola u prirodi

Realizacija ”Škole u prirodi” ove godine bit će nastavljena na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde, nakon pauze usljed pandemije.

Ovaj oblik odgojno-obrazovnog rada definisan je aktivnostima za školsku 2021/2022. godinu, kantonalnog ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, a učesnici ”Škole u prirodi” bit će svi učenici petih razreda osnovnih škola s područja tog kantona.

Realizacija je planirana u područnoj školi u Fočanskoj Jabuci u općini Foča u FBiH a, kako pojašnjavaju u resornom ministarstvu, “Škola u prirodi” je prilika da kroz cjelovit doživljaj konkretnih nastavnih sadržaja koji prema nastavnom planu i programu provodi nastavnik, učenici kroz opažanje, upoređivanje, mjerenje i opisivanje, prikupljanje podataka, zaključivanje i obrazlaganje, uče o svijetu koji ih okružuje.

– Posebna činjenica je da je višednevni boravak s prijateljima iz razreda jedinstvena prilika da se učenici zbliže i bolje upoznaju pod novim okolnostima, da dogovore i usvoje pravila zajedničkog života, vježbaju metode tolerancije i uvažavaju različitosti, utvrde pozitivne higijenske navike i pravila lijepog ponašanja – ističu u ministarstvu obrazovanja.

Realizacija “Škole u prirodi” je planirana u periodu od 16 do 27. maja gdje će svi učenici boraviti po tri dana, raspoređeni u četiri grupe.