U Goraždu promovisana knjiga „Goraždani iz prošlog vremena“ autora Hajrudina Somuna

„Goraždani iz prošlog vremena“ naziv je knjjige autora Hajrudina Somuna, dugogodišnjeg diplomate, novinara i publiciste, koja je promovisana u gradu na Drini.

Promotor knjige koju čine memoarski zapisi i svjedočenja o  ljudima i događajima  ovog kraja iz vremena socijalizma, kao i razvoju grada, bio je akademik Abdulah Sidran, a o knjizi su govorili i Slavko Klisura i Senada Aleta.

„ Knjiga govori  o Goraždanima iz generacije negdje u socijalizmu. To je sukus malo reporterski, memoarski i romaneskni jer nije fikcija, sva imena su prava, svi su podaci provjereni a i ispričano je tako da se može lahko čitati. Meni je to najljepši kompliment kad mi neko kaže da se lahko čita. U Goraždu je u poređenju sa veličinom i historijom grada napisano jako malo knjiga, ja imam sve a radi se o četiri-pet knjiga koje sam detaljno proučio i gledao sam da se od svega spomene pomalo, od prošlosti Goražda a naročito kad je ovaj grad stvoren, stasao i kad je bio najuspješniji a to je bilo u socijalizmu˝, kazao je autor knjige Hajrudin Somun.

Promotor Abdulah Sidran mišljenja je da bi  ovu  knjigu trebalo učiniti obaveznom lektirom u svim srednjim školama barem u  Goražda.

„  Toliko je tu suštine na jedan fini način naracije, koja je lagana koja nije ni stilski ni poziciono komplikovana. Toliko je tu bogatstva i našeg historijskog iskustva saopćeno na jedan ležeran način i ona bi Goraždanima mogla biti pravi način samospoznaje i spoznaje svoga naroda i povijesti. Ona je mnogo bogatija i korisnija od možda neke obavezne školske, književne literature“ – mišljenja je Sidran.

Dodao je da apsolutno nije važan njen žanr jer je, kako je kazao, dragocjena

˝  Jesu li to uspomene, memoari, da li je roman, ona ima elemente svega toga. Po onome koliko je romanesknih fabula u njoj sažeto i dato, ovo književno djelo moglo bi biti dnevnik pisca koji se sprema da napiše deset fenomenalnih romana. To spada ipak u jednu vrstu memoarske literature iako nije pisano na klasičan način hronološkim redom, nego finom stilskom dosjetkom da se ljudi, porijeklom Goraždani, sastaju u Sarajevu i pričaju jedan drugom čega se sjećaju iz prošlosti ovog grada˝“ – kazao je Sidran.