Poslanici opozicije u Skupštini BPK i dalje insistiraju na sjednici o situaciji u Ginexu

Poslanici opozicije u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i dalje insistiraju na održavanju vanredne sjednice kantonalnog parlamenta  o situaciji u privrednom društvu Ginex.

Na današnjoj pres – konferenciji istakli su da su  uputili  novi zahtjev za sazivanje sjednice do kraja mjeseca, na koju bi ponovo bili pozvani premijer Federacije BiH  i resorni ministar Nermin Džindić,  u terminu koji njima odgovara, kako bi i poslanicima ali i javnosti dali tačne informacije.

„ Tražimo da se održi vanredna sjednica, jer pitanje Ginexa i ovih prostora je vrlo značajno i mi tražimo da se u ovoj sali javnosti saopći šta se radi i kako se radi, zbog informacija i dezinformacija, a da se na sjednicu pozovu i premijer i ministar. U našem zahtjevu smo naveli da, do kraja ovog mjeseca, kad god budu imali slobodan termin, premijer F i ministar, i budu mogli   doći u Goražde, mi smo spremni u svakom trenutku doći na sjednicu, da jedni druge pogledamo i damo informacije i da obrazlože o čemu se ustvari ovdje radi“ – kazao je poslanik SDP-a u Skupštini BPK Suad Došlo.

Poslanici SDP-a, Naroda i Pravde, Naše stranke, Liberalne stranke i Nezavisnog bloka, smatraju da potreba za vanrednom sjednicom Skupštine i dalje postoji jer, kako kažu, priča o Ginexu nije završena.

„ Smatramo da je ovdje samo kupljeno vrijeme vezano za Ginex, da je amortizovana situacija izjavom Džindića da sve ostaje isto. Mislimo da to nije istina , jer svi događaji i  informacije sa kojima mi raspolažemo, to govore. Vlada FBiH nije stavila van snage odluku o smjeni Nadzornog odbora i  uprave i oni su na prošlosedmičnoj sjednici imali samo informaciju vezanu za te događaje. Dakle odluka Vlade je još uvijek na snazi kao i odluka NO Ginexa  nisu stavljenevan snage tako da je  I ovo je po nama kupovina vremena i ništa drugo“ – poručeno je sa pres – konferencije.

Vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde o situaciji u Ginexu, odlukom kolegija, u petak je otkazana zbog toga što se sjednici nisu odayvali premiejr i ministar FBiH, kao ni članovi nadzornog odbora i uprave kompanije Ginex čime, kkao j eistaknuto isu stečeni uslovi za njeno održavanje. Na sjednici kolegija, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, takođe je istaknuto da će, ukoliko bud epotrebe, situacija u Ginexu bitzi razmatrana na redovnoj sjednici kantonalnog parlamenta.