Dojava o bombi u UKC Republike Srpske

foto:vijesti.ba

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci dobio je dojavu da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi postavljena bomba. Kako je za BHRT potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, policija vrši kontradiverzione preglede – fazu po fazu, sprat po sprat zgrade i kada utvrde da je dio objekta ili sprata siguran, vraćaju se pacijenti i zdravstveni radnici.

Iz policije su naveli da su prijavu zaprimili jutros u 7.15 sati. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su na mjestu događaja i preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti. UKC je nakon dojave preduzeo neophodne mjere kako bi bili bezbjedni pacijenti, njihove porodice i zaposleni, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

“Nedopustivo je što su zdravstvene ustanove, medicinski radnici i najosjetljivija kategorija građana postali meta ovakvih radnji koje izazivaju osjećaj nesigurnosti i straha”, ističe se u saopštenju UKC-a.

Podsjetimo, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske juče je saopšteno da je na području Republike Srpske policiji prijavljeno da je 429 osnovnih i srednjih škola primilo e-mail sa porukom prijetećeg sadržaja da je postavljena bomba u školi.  Zbog toga su tokom dana izvršeni kontradiverzioni pregledi, a eksplozivne naprave nisu pronađene.

Dojave o postavljenim bombama juče su stigle i na adrese više organizacionih jedinica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nakon čega je obavljen KDZ pregled i ustanovljeno je da su bile lažne.  Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosanskopodirnjskog kantona također je putem e-maila dobilo prijetnju o postavljenim eksplozivnim napravama. Prethodno su slični slučajevi zabilježeni u regionu i u Kantonu Sarajevo, gdje su dojave o postavljenim bombama, prije sedam dana, stigle na adrese 110 osnovnih i srednjih škola.

bhrt.ba