Iz GIK-a Goražde pozvali građane sa obave uvid u privremeni birački spisak 

– Gradska izborna komisija (GIK) Goražde provodi pripreme za održavanje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Predsjednica Gradske izborne komisije Amira Borovac naglašava da se u kontinuitetu radi na stvaranjju uslova za provedbu izbora uz napomenu da je građanima na uvid izložen privremeni birački spisak

„ CIK BiH nam je dostavila ažurirane privermene biračke spiskove koje smo bili u obavezi da objavimo u elektronskom i pismenom obliku kao i u mjesnim  zajednicama čijim smo predsjednicima distribirali materijal, dok je  u elektronskom obliku objavljen na web stranici GIK-a. Svi građani mogu da izvrše uvid u njihove lične ili druge podatke i u slučaju bilo kakvih uočenih grešaka u imenu, prezimenu, prebivalištu i slično trebaju da se jave kako bi se ti podaci korigovali na vrijeme“ – naglasila je Borovac.

Ona je pozvala birače s pravom glasa da uvid u privremeni birački spisak na kojem se nalazi oko 20.500 birača s pravom glasa, obave do 4.jula, do kada će biti izložen, nakon čega će ponovo biti ažuriran u CIK-u BiH

„ Kod nas je obično situacija takva da se nedostaci ili greške uoče na sam dan izbora kada se dešavaju situacije da birači koji imaju pravo glasa uoče da nisu na određenom biračkom mjestu jer su primjerice promjenili adresu prebivališta i da su na potpuno drugom biračkom mjestu a onda se žale GIK-u Centru za birački spisak zašto nije ažurirano i izmjenjeno, iako ni sami nisu podnijeli zahtjev i na vrijeme reagovali. U praksi, pritužbi u ovom mjesecu kada ljudi trebaju da se obrate, imamo jako malo ali kada je već nemoguće reagovati, kad se približe izbori ili kad se zaključi birački spisak, onda se birači malo više aktiviraju“ – napomenula je Borovac.

Dodala je da je u proteklom periodu obavljena i procedura za izbor kontrolora izbornih rezultata. Po njenimr riječima,  konkurs za popunu rezervnog spiska za članove biračkih odbora bio je neuspješan jer se  niko nije prijavio te se čekaju daljnje upute CIK-a.

Borovac je napomenula i  političke subjekte da je GIK počela sa ovjerom izjava  za prihvatanje kandidature  za učešće na općim izborima, što se može učiniti u kancelariji GIK-a ili na šalteru gradske uprave.

„ Takođe, OIK Višegrad nam je uputio dopis odnosno obavještenje za birače, jer oni trenutno provode odluku o opozivu načelnika općine Višegrad. Dakle, dostavili su nam spisak građana koji imaju prebivalište na području našeg kantona, da ga učinimo dostupnim  i obavjestimo građane da imaju pravo glasati o opozivu načelnika, a spisak tih birača se takođe nalazi na web stranici GIK-a“ – pojasnila je ona.