Obuća:Grant će biti doznačen u narednih mjesec dana

 Kontinuirana podrška Vlade FBIH Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, nastavljena je i ove godine, dodjelom granta u identičnom iznosu od 4.152.000 KM,  kao i u protekle dvije godine – podsjeća premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

 Ocjenjuje da je riječ o značajnoj finansijskoj podršci ovom kantonu, uz napomenu da će sredstva biti namjenski utrošena.

„Grant sredstva će se koristiti prije svega za finansiranje strukturalnih reformi unutar BPK, kao što je jačanje zdravstvenog, ekonomskog i javnog sektora kao i za finansiranje kapitalnih projekata bitnih  za BPK  i FBiH. Posebno me ohrabruje činjenica da FBiH već treću godinu zaredom pokazuje jedan vid senzibiliteta kada su u pitanju svi kantoni unutar FBIH, dodjeljujući ova grant sredstva, čime šalju jednu poruku da im je bitan svaki dio FBIH“ – ističe Obuća.

Po njenim riječima, grant Vlade FBiH trebao bi biti doznačen ubrzo.

„ To bi se trebalo desiti unutar 30 dana od dana potpisivanja ugovora, dakle, vrlo brzo očekujemo ta sredstva tako da možemo nastaviti sa kontinuitetom podrške kapitalnim projektima ali i svih onih koji dobijaju sredstva iz budžeta BPK i ova podrška će značajno poboljšati finansijsku situaciju.  Mi smo se 2019. godine suočili sa akumuliranim deficitom u iznosu od preko 10 miliona KM. Zahvaljujući prije svega podršci koju smo imali u kontinuitetu kao i našim odnosom prema budžetskim sredstvima, sada smo došli u situaciju da smo prošlu godinu završili sa suficitom i da smo uspjeli pokriti taj akumulirani deficit i, ako se ovako nastavi, smatram da ćemo ovaj mandat završiti sa pozitivnim ishodom“ – zaključuje premijerka BPK Goražde.