Objavljen konkurs za upis u srednje škole BPK Goražde

– Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde objavilo je konkurs z aupis učenika u prve razrede srednjih škola na području tog kantona.

Resorna ministrica Biljana Begović pojasnila je da će je osnovno obrazovanje na području BPK završilo 160 učenika, a u školskoj 2022/2023. godini  u tri srednje škole plniran je upis ukupno devet odjeljenja, po tri u isto toliko srednjih škola.

”  Srednj atehnička škola (STŠ) „Hasib Hadžović“ u ponudi ima tri smjera – tehničar PTT saobraćaja-komunikacione tehnologije, građevinski tehničar i elektrotehničar računarstva i informatike. U Mješovitoj srednjoj školi (MSŠ) „Enver Pozderović“  pored opće gimnazije, planirano je odjeljenje ekonomskih tehničara – smjer finansijsko računovodstvo i u okviru zanimanja poljoprivredni tehničar, učenici će imati mogućnost da se obrazuju za agroturističkog tehničara. U Srednjoj stručnoj školi (SSŠ) „Džemal Bijedić“  imamo tri zvanja odnosno zanimanja,  iz ugostiteljske struke kuhar-tehnolog, poslastičar-tehničar (IV stepen), mašinske struke-obrađivač metala rezanjem i uslužne struke- frizer (III stepen)“- pojasnila je ministrica Begović.

Napomenula je da kandidati koji konkurišu u za zanimanja četvrtog stepena u bilo kojoj školi, polažu prijemni ispit, dok prijemni ispit ne polažu kandidati koji konkurišu u JU Srednja stručna škola “Džemal Bijedić” Goražde za zanimanja trećeg stepena.

” Za zvanja četvrtog stepena u sve tri škole konkurs je otvoren   do 16. juna 2022. godine, a za Srednju stručnu školu “Džemal Bijedić” Goražde, za zanimanja trećeg stepena do 17. juna 2022. godine. Testovi  koje  priprema Ministarstvo za obrzaovnaje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u saradnji sa Pedagoškim zavodom već su u pripremi, a učenici će biti testirani zavisno od zanimanja za koje su konkurisali” – istakla je resorna ministrica.