Na Presjeci kod Ustikoline otvorena musalla

U kompleksu najstarijeg muslimanskog mezarja u BiH, na lokalitetu Presjeka kod Ustikoline, danas je svečano otvorena musalla čiju su izgradnju na ovom značajnom kulturno-historijskom mjestu podržali Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Otvaranje musalle upriličeno je u okviru ovogodišnje manifestacije ”Dani Husein ef. Đoze” kojom Muftijstvo goraždansko čuva sjećanje na jednog od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca 20.stoljeća.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da je projekat izgradnje musalle realiziran u vremenu pandemije te da na ovom lokalitetu predstoji još posla.

– Nama je ostalo još dosta posla ovdje ali polako ćemo se boriti zajednički  i, ako Bog da, završavati ovo što nam je ostalo. Važno je da smo, nadam se, izgradili dobre temelje da je u našim dovama i salavatima i vašem prisustvu ovdje taj temelj stabilan i da je Allah dž.š spustio svoju milost na ovaj prostor i nas koji ovo držimo živim koliko je moguće.  Na nama je da ga  uljepšavamo i dalje  a njegov najbolji ukras je spominjanje dragog Boga i potvrđivanje naše predanosti Njemu i donošenje salavatima našeg Poslanika i naravno nazivanje selama ovim našim velikanima koji su ovdje završili svoj zemljski život i nastavili  ahiretski” – kazao je ef. Pitić.

Naglasio je da je veliki doprinos u realizaciji ovog projekta dao predsjednik I izvršnog odbora Medžlisa IZ Ustikolina Sead Čengić.

– Ponajviše se zahvaljujem našem Seadu Čengiću bez čijeg velikog truda ovo što vidite ne bi bilo moguće a naročito za ono što smo uradili,  zatvaranjem  puta  koji je ovdje prelazio preko kostiju naših dobrih predaka i podizanje ovih nišana koji su gotovo pola stoljeća bili pod zemljom. Njihovo uzdizanje je naše uzdizanje, jer mi kad dignemo jedan nišan koji je bio srušen, smatramo da smo podigli sami sebe”  – poručio je muftija goraždanski.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, uz zahvalnost Medžlisu IZ Ustikolina i Mufttijstvu goraždanskom,koji već duže vrijeme rade na uređenju ovog mezarja koje je 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, naglasila je kako je ponosna što je Vlada BPK Goražde među institucijama vlasti koje su prepoznale značaj ovog projekta

Naglasila je da je cilj trajna zaštita mezarja na Presjeci kao nacionalnog dobra, od dalje devastacije i njegovo očuvanje za buduće naraštaje.

– Čuvanjem našeg nacionalnog blaga, kao što je ovo i njemu slični, štitimo naš identitet i svjedočimo o hiljadugodišnjem postojanju i opstojnosti naše zemlje, Bosne i Hercegovine  – poručila je Obuća.

Musalla je otvorena uz tekbire čime je označen početak vjerskog dijela programa tokom kojeg su proučeni Mevlud i Zikr uz učešće derviša predvođenih Šejh Husein Babom te hora Muftijstva goraždanskog.  Muftija goraždanski održao je vaz, a program je nastavljen učenjem hatma-dove Turhan Emin-begu,a nakon podne -namaza ona je proučena i rahmetli Hasanu Čengiću kod Turbeta na Odžaku.