Prebrojani svi glasovi: SNSD-ov načelnik općine Višegrad ipak opozvan

Načelnik Općine Višegrad Mladen Đurević (SNSD) opozvan je na referendumu koji je organizovan prije dvije sedmice.

Prema rezultatima brojanja pristiglih glasačkih listića putem pošte na referendum za opoziv načelnika općine Višegrad Mladena Đurevića (SNSD) koji je održan 12. juna ove godine od ukupnog broja pristiglih glasova, za opoziv je glasalo 148, a protiv opoziva 72 glasača.Ovo su saopćili članovi Općinske izborne komisije koji su uz prisustvo posmatrača stranaka utvrdili da su pristigla 222 ispravna listića, a dva su izbačena kao neoznačena.

Predsjednica Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika općine Snežana Nešković podsjetila je da je ukupno 5.730 birača glasalo na referendumu za opoziv, da je od toga 116 bilo nevažećih listića, a ukupan broj važećih 5.614. Za opoziv Đurevića glasalo je 2.876 glasača, a protiv opoziva 2.738.

Ističe i žalbeni rok od 24 sata, a komisija će pristigle žalbe razmatrati odmah, dok će skupštini ove općine već početkom naredne sedmice podnijeti izvještaj o provedenom referendumu za opoziv načelnika.

Predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović (NIP) najavio je da će sjednicu zakazati najkasnije do 7. jula ove godine kako bi kompletan izvještaj o provedenom referendumu bio proslijeđen Republičkoj izbornoj komisiji na provjeru. Proceduralno, izvještaj o provedenom referendumu za opoziv se dalje prosljeđuje Centralnoj izbornoj komisiji koja daje konačnu riječ i donosi odluku o oduzimanju mandata načelniku i raspisivanju novih izbora za načelnika općine.

U Višegradu očekuju da će kompletna procedura biti okončana za mjesec dana.