Skupština Ginexa zakazana za 29. juni: Kako će Goražde “progutati” kadrove iz Zenice?

Skupština privrednog društva Ginex u srijedu 29. juna trebala bi odlučivati o imenovanju vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora.

Na ovu poziciju Vlada FBiH nedavno je predložila, da bi sedam dana kasnije, i razriješila generala Hamida Bahtu, na lični zahtjev, što je u javnosti ponovo probudilo određene sumnje u dobre namjere u vezi svega što se zbiva oko Ginexa. Podsjetimo da je predstavnik državnog kapitala u NO Ginex Alem Omerhodžić podnio ostavku u jeku velikih protesta radnika i građana koji su obilježili kraj aprila i početak maja ove godine.

Predstavnici državnog kapitala iz Zenice

Zbog situacije u kojoj se, posljednjih mjeseci našlo jedno od najuspješnijih privrednih društava u FBIH, pokušaja smjene uprave na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo, pod lupom javnosti je svaki potez Vlade FBIH u vezi ove kompanije, pa tako i prijedlog da u Nadzorni odbor uz aktuelnog predsjednika Sedada Dedića koji je iz Zenice, uđe još jedan predstavnik državnog kapitala, također iz Zenice.

U Goraždu ne misle da je riječ o pukoj slučajnosti posebno iz razloga što je Sindikat Ginexa još ranije tražio smjenu Sedada Dedića.

Nezadovoljni načinom upravljanja, radnici su, još ranije u zahtjevu upućenom na adresu Vlade FBiH i resornog ministarstva, tražili smjenu izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafre zbog “iznošenja neistinite informacije o stanju u Ginexu”, a smjenu Sedada Dedića i Alema Omerhodžića zbog “teško narušenog stanja u kolektivu što nanosi štetu Ginexu”.

U Goraždu godinama “iritira” činjenica da u Ginex dolaze i odlaze stranački ljudi iz drugih dijelova FBiH, dok kadrovi iz Goražda ne mogu ući ni u Nadzorni odbor firme u Goraždu, a ne u nekom drugom gradu.

I pored toga, očekivanja su da će skupština privrednog društva Ginex krajem mjeseca dati većinska upravljačka prava kadrovima iz Zenica, što sigurno neće naići na odobravanje u Goraždu koje je vlastima na slučaju Ginex “pokazalo zube”.

Nagrada radnicima

Većinski vlasnik na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora društva nije dao podršku da se kandiduje prijedlog uprave o isplati 1,6 miliona maraka na ime nagrade radnicima za odlične rezultate poslovanja u prethodnoj godini. Umjesto toga krenula je priča o povećanju plata između 400 i 500 maraka mjesečno, što zvuči privlačno, ali po mišljenju mnogih i nerealno zbog činjenice da većinski vlasnici očito ne dijele brige drugih radnika na rubu egzistencije u firmama namjenske industrije kojima su blokirani računi i znatno manje plate dok su prosječna primanja radnika Ginexa u prošloj godini iznosila oko 1.400 KM sa planiranim povećanjem i u ovoj godini.

Još jedna od “spornih” odluka koja se poteže uoči zasjedanja skupštine društva što neki komentarišu kao davanje “mita” kako bi se pridobila podrška radnika za smjenu uprave.

Korist za lokalnu zajednicu, vlasnike ili treća lica?

Vlada FBiH kao većinski vlasnik privrednog društva pritisnuta velikim radničkim i građanskim protestima u Goraždu, brojne odluke u vezi slučaja Ginex preispitala je i stavila van snage, omogućila aktuelnoj upravi nastavak mandata, kategorično tvrdeći da ne postoji plan preseljenja proizvodnje Ginexa iz Goražda. Dato je i obećanje resornog ministra Nermina Džindića da će akumulirana dobit ove kompanije biti investirana isključivo u nove tehnologije i linije proizvodnje u Goraždu. Ipak brojna su otvorena pitanja koja traže odgovor.

Šta je pozadina cijelog slučaja Ginex, pokušaja smjene uprave i svega što se dogodilo posljendjih mjeseci? Upućeni tvrde da su u pitanju isključivo 32 miliona maraka na računu privrednog društva, kao i velika potražnja za robom koju trebaju nakupci i posrednici kao da Ginex nije sposoban svoju robu sam prodati.

Dugi niz godina upravljanje Ginexom je van dohvata lokalne zajednice, a slična praksa će se nastaviti i dalje, dolaskom članova NO iz Zenice, a Odbora za reviziju iz Tuzle i Sarajeva. Veliko nezadovoljstvo goraždanske javnosti izazvale su i špekulacije o mogućnosti izmještanja dijela proizvodnih kapaciteta van Goražda, ulaska u nova zajednička ulaganja sa firmom Italsitemi koja je formalno registrovana u Milanu, dok joj je sjedište u Beogradu, a koja bi navodno u Ginex trebala “donijeti” tehnologiju proizvodnje metka koji se ovdje uspješno radi već 50 godina.

Duža je lista nezadovoljstva, na kojoj su i kupovine mašina na lizing i zajedničko ulaganje sa firmom iz Dubaija, značajne pozajmice upitne naplativosti, kupovina zemljišta u Goraždu po ekstremno visokim cijenama, kupovine objekata i zemlje u Vitezu po zahtjevu većinskog vlasnika i druge.

Strah radnika i malih dioničara na što stalno ukazuju je politika koja slabi Ginex i dovodi ga u ravan sa drugim državnim firmama koje nemaju tako uspješno poslovanje.

Ipak, najveću reakciju u javnosti izazvale su posredničke provizije i sistem nakupaca koji “jeftino” kupuju izuzetno tražene proizvode Ginexa koje kupcima u SAD prodaju zarađujući pri tome ogromne iznose trgovačke provizije. Javna tajna je da se radi o frmama bliskim aktuelnoj politici koje se “šalju” Upravi da bi ostvarili poslovnu saradnju sa Ginexom.