Kanada: 11. juli se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

foto: avaz.ba

Jednoglasno usvojenim rezolucijama Kanadskog parlamenta iz 2010. i 2015. godine, 11. juli se svake godine u Kanadi obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Genocid u Srebrenici je utvrđen u presudama međunarodnih sudova, što je Kanada priznala svojim parlamentarnim rezolucijama i o tome nema diskusije. O sudskim, historijskim i naučnim činjenicama, ali i o parlamentarnim rezolucijama nema diskusije, u presudama međunarodnih sudova jasno piše da su institucije entiteta RS, njihova vojska i policija počinile genocid, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Nastanak entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne agresije i genocida opisanih u presudama međunarodnih sudova.

IGK osuđuje svako poricanje genocida

Kanada je to potvrdila. Ali Kanada je i osudila secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje. Ideje o podjeli BiH moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje mira u Evropi, svijetu, to je pitanje elementarne pravde i etičnosti u čijem odgovoru učestvuje Kanada.

IGK osuđuje svako poricanje genocida i potiče Kanadu i sve države članice UN da poduzmu mjere za sprečavanje poricanja, uključujući razvoj obrazovnih programa koji će buduće generacije usaditi poukama iz genocida u Srebrenici kako bi se spriječili budući genocidi. IGK naglašava i bitnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i dostojanstvenog pokopa te nadalje poziva na nastavak procesuiranja svih odgovornih za genocid. IGK kontinuirano poziva Kanadu i sve države da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju događaji nalik onim iz Srebrenice 1995. godine.

27. godišnjica od genocida u Srebrenici se obilježava širom Kanade. Mnoge kanadske pokrajine i najveći gradovi su izdali proklamacije koji se 11. juli potvrđuje kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Sponzor dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, jednoglasno usvojene u Kanadskom parlamentu, sponzor izgradnje prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Vindsoru, sponzor stalne izložbe o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i sponzor parlamentarne peticije za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici koji žive u Kanadi, Brajan Mase (Brian Masse), izdao je saopćenje povodom godišnjice od genocida u Srebrenici. Posebno je naglasio da edukacija o ovom genocidu u kanadskim školama i godišnje javne manifestacije i memorijali najbolji su način da se garantuje da je ova historija poznata.

U Torontu 11. juli Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Od ovogodišnjih pokrajinskih proklamacija izdvajamo proklamaciju premijera pokrajine Nova Škotska koji je napisao:

– Divim se posvećenosti Instituta za istraživanje genocida Kanada i bosanske zajednice u Kanadi podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici.

Od proklamacija kanadskih gradova izdvajamo Toronto. Proklamacijom gradonačelnika Toronta, 11. juli je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Kao čovječanstvo moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem. U najvećem kanadskom gradu Torontu se lekcija o agresiji i genocidu uči.

Toronto odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i državi BiH. Također, odaje počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija u BiH žrtvovali svoj život da bi zaštitili, očuvali i ojačali državu BiH. Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić se zahvalio gradonačelniku Toronta, Džonu Toriju (John Tory) na kontinuiranoj podršci nezavisnosti i državnosti BiH i posebno na kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pored Toronta gradonačelnici kanadskih gradova: Hamilton, London, St. Catharines i Edmonton su izadli proklamacije povodom 27. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Spomenik žrtvama genocida

Uoči 11. jula historijski zaštitni simboli Hamiltona su osvijetljene zelenom bojom u znak odavanja pijeteta žrtvama genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: “11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. Historijski elektronski simbol Hamiltina je uoči 11. jula u zelenoj i bijeloj boji u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarboj ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

High Level Bridge u Edmontonu je uoči 11. jula osvijetljen bojama zastave BiH.

Kanadski parlament je 2010. godine jednoglasno usvojio rezoluciju Brajana Masea M-416, kojim je priznat genocid u Srebrenici i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. 2015. godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog za priznavanje mjeseca aprila kao mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznaje Kanadski parlament, uključujući genocid u Srebrenici.

Grad Vindsor je odao počast žrtvama genocida Srebrenici spomenikom u Jackson Parku – prvim zvaničnim spomenikom žrtvama genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine. 2019. Brajan Mase, član Parlamenta Kanade podnio je parlamentarnu peticiju e-1837, pozivajući kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U nekim kanadskim školama i fakultetima studenti proučavaju genocid u Srebrenici, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

avaz.ba