Objavljen zvanični program festivala prijateljstva

Goražde će od 1. do 6. avgusta biti domaćin 25. Internacionalnog “Festivala prijateljstva”. Riječ je o jednoj od najznačajnijih manifestacija ovog karaktera u regionu. Jedinstven festival nastao je kao plod velikog prijateljstva između građana Goražda i Bretanje. Kolektiv koji nosi ime “Bretanja – Goražde” dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju festivala, čemu su se, iskrenim i nesebičnim angažmanom poslije pridružili i  istinski prijatelji Goražda, iz Baskije, grada San Sebastiana, a potom i niza drugih zemalja.

Ovogodišnji festival bit će otvoren velikim koncertom Halida Bešlića, dok će u program učestvovati i bend Balkanerosi, te Aziz Gluščević Zisko.Prvog festivalskog dana sa radom počinje likovna kolonija i sajam knjiga, dok će predfestivalska noć početi sa izložbom Jakuba Hubjera čija je postavka planirana u Omladinskoj ulici. Na platou spomen obilježja ubijenoj djeci Goražda bit će priređen program mališana iz vrtića, a za njih će u toj večeri biti priređena i promocija dječje knjige.

U okviru festivalskih dana planirani su brojni koncerti, književne večeri, pozorišne predstave, filmovi, sadržaji likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata.

“Nastojali smo prirediti sadržajan i kvalitetan program u kojem će uživati svi  građani koji u prvim danima avgusta budu boravili u Goraždu.  U protekle dvije godine pandemije festival je bio reduciran, a ove godine se vraća u punom obimu uz dnevne i noćne sadržaje koji će obilovati kulturnim, sportskim, muzičkim i drugim sadržajima”,, kaže Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika.

Gosti festivala prijateljstva su i Ifeta Behmen, Fondacija Sevdah, Slađana Mandić, grupa Sare Roma, Frenkie, Kontra i Indigo, Ekvivalenti, Zona Isključenja i Aleksandra Radović.

Uz koncerte  pop – rok, zabavne i narodne muzike, veliku vrijednost festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za  djecu, pozorišne predstave, sajam i promocije knjiga. U programu su i večeri folklornih ansambala, atraktivni turnir prijateljstva u fudbalu, zatim Eko-Drinska regata prijateljstva, te šahovski  turnir.

Proteklih godina na festival prijateljstva predstavilo se nekoliko  hiljada umjetnika iz cijelog svijeta.