Nakon javne tribine, upriličen defile veterana ratnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine

U okviru obilježavanja manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2022“ koja se održava u organizaciji Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dio manifestacije održava se i u Goraždu.

Kako je i predviđeno Programom, nakon održane javne tribine u Islamsko kulturno-obrazovnom centru u Goraždu o temi „Pregovori kao sudbina“, jučer je upriličen defile veterana ratnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je krenuo ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u Goraždu do Centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda“, gdje je odata počast braniocima našeg kantona, a prisutnim se obratio i ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

Ovogodišnjim programom obilježavanja 22. manifestacije, planirano je da se neke od aktivnosti održe van Kantona Sarajevo budući da je riječ o manifestaciji državnog nivoa koja se organizuje u čast odbrane Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja uključuje vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program, a ove godine održava se pod motom “Opet BiH”.Kako je i najavljeno, 08. avgusta godine, s početkom u 19:30 sati, u Sali Centra za kulturu Goražde emitovat će se i dokumentarni film „Sarajevska 101. brigada-Osvajači slobode“ snimljen u režiji Avde Huseinovića, koji govori o časnom, poštenom i pravednom putu ove brigade tokom agresije na našu domovinu.

 

www.bpkg.gov.ba