U Barimu kod Višegrada je prije 30 godina ubijeno 26 civila za čiju smrt niko nije odgovarao

U Barimu kod Višegrada obilježena je 30 godišnjica zločina nad stanovnicima ovog sela na lijevoj obali Drine, desetak kilometara nizvodno od grada.

Preživjeli stanovnici Barima proučili su dovu kraj spomen obilježja izgrađenog u znak sjećanja na nevine žrtve na kojem su ispisana imena ubijenih.

Ovdje je ubijeno 26 civila Bošnjaka, od kojih 13 žena i dvoje djece. Najmlađa žrtva svirepog zločina bio je Emir Bajrić, koji je imao samo 12 godina, a najstarija Hanka Halilović 92 godine.

“Dječak Emir Bajrić je ubijen prilikom pokušaja da se izvuče iz kuće u kojoj je spavao, ubili su ga metkom u glavu”, ispričao je  Suljo Fejzić, povratnik u Barimo.

U tom mjestu su augusta 1992.godine mještani još uvijek obrađivali imanja. Bio je to jedini način da dođu do hrane. Strahujući od četnika noću bi dolazili u selo, a danju se skrivali u okolnim šumama.

“Nisu mogli tokom dana prikupljati hranu jer je bilo ovdje dosta izbjeglica također, morali su noću raditi, a danju bi bježali u okolne šume. Tog jutra kada su četnici uspjeli preći preko Drine i doći u selo zatekli su 26-toro Bošnjaka koji nisu uspjeli pobjeći u šumu. Neke su ubili na licu mjesta, neke u bijegu, a neke su tjerali ispred sebe do obala Drine gdje su ih ubili metkom u glavu”, ispričao je Fejzić.

U napadu na selo, jedinice VRS su najprije ušle u gornji dio sela, a potom krenuli prema Drini. Zarobljene stanovnike su tjerali ispred sebe, one koji su pokušavali pobjeći ubijali su na licu mjesta, a zarobljenike su strijeljali na ušću potoka koji protiče kroz selo u rijeku Drinu.

“Prilikom pretrage terena na samoj obali Drine našli smo 12 ubijenih žena i muškaraca koji su složeni na jednu gomilu, vidjelo se da su ubijeni uglavnom metkom u glavu. Mustafu Bajrića smo pronašli nedaleko odavde, ubijenog u bijegu. Vjerojatno su ga stigli, natjerali da legne i metkom u glavu ga ubili”, ispričao je Suljo Fejzić.

Za počinjeni zločin u Barimu i pored brojnih dokaza do danas niko nije odgovarao. Preživjeli stanovnici ovog mjesta zahtijevaju od pravosudnih institucija da pokrenu postupke, a sami kažu kako nikada neće zaboraviti da je ovdje počinjen zločin nad nedužnim civilima niti dopustiti da se on ikada ponovi.

Danas su u Barimu obavljeni i vjerski obredi u spomen na nedužne civile koji su ubijeni na ovom mjestu.