Epidemiološka situacija u BPK Goražde nepovoljna

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde epidemiološka situacija je nepovoljna obzirom da se kontinuirano bilježi porast broj novozaraženih koronavirusom.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, samo u posljednja 24 sata od 26 testiranih uzoraka, registrovano je  13 pozitivnih iz Goražda.

„ Svake sedmice povećava se broj zaraženih infekcijom Covid -10 i samo u prošloj sedmici, od ukupno 136 testiranih uzoraka, 71 je bio pozitivan, dok se u istom periodu oporavilo 67 osoba. Trenutno je na području BPK aktivno zaraženo 69 osoba, dok se  ukupno 94 nalaze u izolaciji. Dakle, incidenca raste i iznosi 317 te smo, kada je u pitanju nivo prenosa u zajednici, na nivou 4. Međutim,  bitno je da nije bilo hospitaliziranih pacijenata niti smrtnih ishoda. Svi zaraženi se liječe u kućnim uslovima, neko razvije upalu pluća i uglavnom su simptomi slični gripi sa povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u grlu, mišićima i kostima“ – precizirala je direktorica Zavoda dr. Medina Bičo.

Po nejnim riječima, iako je situacija nepovoljna, nije zabrinjavajuća, obzirom da je u protekl adva mjeseca samo jedna pacijentica hospitalizirana i to u Kliničkom centru Sarajevo.

„ Povećan broj novozaraženih očekuje se i dolaskom jeseni, ali sudeći po trenutnoj, situacija ne bi trebala eskalirati, ćemu i građani mogu dopriniejeti odgovornim ponašanjem da se u slučaju pojave simptoma izoluju i jave ljekaru, a da se  rizične grupe vakcinišu jer pokazalo se da vakcina štiti, osobe se mogu razbiljeti, prenositi virus, ali imaju blažu kliničku sliku od onih koji nisu vakcinisani. Sa povećanjem broja oboljelih evidentan je i blagi porast interesa za imunizacijom koja se vrši u kontinuitetu“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Do sada je na području BPK Goražde ukupno vakcinisano 9.445 osoba ili 52, 4 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, revakcinisano je 8.947, treću dozu primilo je 1.916 dok je četvrtom vakcinisano 19 osoba.