Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u posjeti Goraždu, susreo se sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas boravi u posjeti Goraždu. On će se susresti sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem, a kako nezvanično saznajemo planiran je zajednički sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija kao i privrednicima, nakon čega bi se Schmidt trebao obratiti i medijima.

Ovo je prva posjeta Goraždu od kada je Visoki predstavnik preuzeo mandat u našoj zemlji.

Nije poznato o čemu će Schmidt danas razgovarati sa gradonačelnikom Goražda, niti sa ostalim akterima sastanaka.

S druge strane Goražde je u fokusu javnosti zbog burnih reakcija koje su izazvale upravo najave Visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je namjeravao nametnutiti cenzus od tri posto za delegate koji se biraju iz kantonalnih skupština u Dom naroda Federacije BiH, a Goražde bi u tom slučaju ostalo bez predstavnika u Domu naroda.

Schmidt je nedavno u intervju za Deutsche Welle izjavio da je ovo pitanje ostavio “na čekanju” jer cenzus od tri posto za izbor delegata u Dom naroda FBiH nije primjenjiv i da se zbog toga mora ići drugim putem, ali je tada skrenuo pažnju i na druge činjenice, poput one da u  Goraždu od 25 000 stanovnika, živi 24 Hrvata.

“A onda imate kanton Mostar (Hercegovačko-neretvanski – op. red.) gdje živi 120 000 Hrvata. I oni šalju tri delegata, a Goražde jednog. I tu se postavlja pitanje jer je sud rekao da to ne može u potpunosti biti tako. A Parlament nažalost odluku o tome nije donio. To pitanje je bilo pogrešno komunicirano. I zbog toga sam rekao, da mislim da je pametno, da ne želimo to provoditi, već da se mora razgovarati s ljudima od kojih su neki stekli dojam ili su mislili da se samo “nagrađuju” oni koji žive na području s mnogo etničkih sunarodnjaka odnosno Hrvati s Hrvatima. Nije se uopće radilo o tome. Ni u kojem slučaju ne želim ovdje probuditi dojam da se želi podijeliti Bosnu i Hercegovinu na različite etničke regije. Ne, zaboga, ja sam tu upravo da to spriječim i da održim takozvani teritorijalni integritet”, poručio je tada visoki predstavnik u BIH u intervjuu za Deutsche Welle

On je kazao da mu je važno da ljudi, uključujući i onih 24 u Goraždu, znaju da su zastupljeni, ali da se negdje mora napraviti ravnoteža I da se o tome  mora razgovarati , te das u dosadašnje rasprave o tome  vođene pogrešno.