Večeras dodjela nagrade za umjetničku hrabrost

foto: bhrt.ba

Drugog dana 47. Mostarskog teatarskog festivala – Festivala autorske poetike na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20.00 sati  biće upriličena dodjela Nagrade “Amra Prutina” za umjetničku hrabrost.

Nagrada je ustanovljena prošle godine nakon iznenadne smrti članice ansambla Mostarskog teatra mladih, glumice Amre Prutina.

Nakon književnika, glumca i reditelja Darka Cvijetića, koji je prvi dobitnik ove nagrade Direkcija Festivala odlučila je da se ove godine Nagrada dodijeli ansamblu predstave “Uspavanka za Mladenku” za snagu scenskog izraza koji vodi do katarzičnog suočavanja sa bolnom prošlošću. U okviru programa dodjele publika će vidjeti i projekciju video materijala o nastanku ove predstave.

Nakon dodjele glumci eMTeeM-a odigraće neke, od publike zadane scene, koje će ukazati na proces istraživanja materijala iz kojeg je nastala ova predstava. Zapravo, biti će to 14. repriza playback predstave “Moja muka”.

Po završetku programa laureati nagrade, zajedno sa publikom, posaditi će drvo masline, kako je to već uobičajeno, jer Amra je sa mladim ljudima sa kojima je radila nakon svake izvedbe sadila masline da svjedoče o mladim ljudima koji žele miran život.

bhrt.ba