Goraždanski planinari organizirali pohod “Tragom oslobodilaca”

– U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas je održan pohod “Tragom oslobodilaca” u znak sjećanja na najteži ratni period kada su hrabri branioci ovog dijela BiH izvojevali blistave pobjede oslobodivši značajan dio goraždanske teritorije.

Pohod, koji se održava treći put zaredom, doprinos je goraždanskih planinara obilježavanju 30. godišnjice od prvog oslobođenja Goražda.

Oko 30 učesnika  krenuo je sa centralnog spomen obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima” gdje je uz polaganje cvijeća odata počast poginulim braniocima,a  potom je to učinjeno I na spomeniku ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. Godina.

“ Nakon što smo ranijih godina to činili na lijevoj obali Drine, ove godine učesnici pohoda su prošli stazama koje su u najtežim vremenima pohodilici branioci na desnoj obali. Uz iskusnog vodiča, Riza Dacića „Zlatnog ljiljana“ koji je bio pripadnik 43 Drinske udarne brigade (DUB) obišli smo mjesta koja su bila od presudnog značaja za odbranu Goražda, o kojima je I značajan broj nas  malo znao, a kroz historijski sat saznali smo mnogo više o svemu što se dešavalo. I ovo je način da odamo priznanje svim našim braniocima na koje smo jako ponosni” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Naglasio je da najteži period u novijoj historiji Goražda, ne smije biti zaboravljen

Dan oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražde obilježava se nizom događaja u okviru višednevnog programa.

Goražde je prvi put oslobođeno u proteklom ratu 18. septembra 1992. godine. Okončanjem operacija “Krug” i “Drina” pripadnici Armije RBiH postigli su najveći uspjeh u prvoj godini rata. Odlukom Skupštine BPK ovaj datum danas se obilježava kao “Dan BPK i Grada Goražda”.

Centralni događaji obilježavanja jednog od najznačajnijih  datuma bit će upriličeni sutra, na sam dan praznika. Uz odavanje počasti poginulim braniocima, ppripadnicima MUP-a I ubijenoj djeci Goražda, vit će upriličena svečana akademija na kojoj će biti dodjeljena najveća kantonalna I gradska priznanja.

“ Djeca grle grad” naziv je poetsko-muzičkog performansa koji će se takođe održati sutra u velikoj sali Centra za kulturu Goražde,  organizaciji udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”, uz učešće mališana iz goraždanskih vrtića I OMŠ “Avdo Smailović”.