„Rorovi“ stalna postavka ratnih eksponata i fotografija

Na spomen izletištu ”Rorovi” u Goraždu otvorena je stalna postavka eksponata i fotografija  koji  će trajno svjedočiti o dešavanjima u periodu agresije od 1992 – 1995. godine.

Ideja da se na lokalitetu sa kojeg je tokom rata sijana smrt po Goraždu, postave 144 ratne fotografije u drvenim okvirima, potekla je od Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK Goražde na čelu sa ratnim komandantom Abduselamom Sijerčićem – Pelamom.

„Htjeli smo upotpuniti osjećaj svakog onoga koji dođe ovdje, sa fotografijama koje svjedoče o našem stradanju. Ne postoje riječi da objasnimo ljudima kako smo preživljavali u toku rata, ali  kad pogledaju fotografije, onda će to shvatiti, tako da mislim da je postavka djelimično upotpunila ovaj prostor“ –  poajsnio je  Sijerčić.

Napomenuo je da ideja za ovu postavku traje godinama, ali se na njenu realizaciju moralo čekati zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa.

” Ovo nije  jedina aktivnost članova udruženja jer na drveća su postavljena imena 300 boraca 31.drinske brigade Armije RBiH čija je zona odgovornosti bila i ova lokacija, a u planu je i otvaranje ratnog muzeja na Rorovima. Sve je to neki naš doprinos kulturi sjećanja na period agresije” – dodao je on.

Ovaj projekat udruženja u cijelosti je podržalo  ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde.

” Ovo je zaista  jedna dobra stvar koja će očuvati kulturu sjećanja na ono što se dešavalo od 1992. do 1995.godine na ovom području. Bitno je istaći da se radi o stalnoj postavci koja će, nadam se, ovdje ostati zauvijek, a na nama je da je čuvamo, budući da je ovdje uloženo dosta truda i finansijskih sredstava kao i umijeća onih koji su to radili“ . kazao je resorni  ministar Edin Aganović.